În contextul războiului din Ucraina, statisticile arată că intervenţiile tip Breaking news au dominat programele de la televiziuni şi au făcut schimbări radicale în peisajul audienţelor de la noi. Invitat în studioul EVZ, realizatorul Ionuț Cristache a criticat fără menajamente conduita posturilor de știri, demne de pana lui Caragiale.
Jurnalistul Ionuț Cristache a fost invitatul lui Mirel Curea și Dan Andronic în podcastul EVZ Play. Proaspăt demisionar din TVR, unde a reușit un record de audiență în prime time, Ionuț Cristache a caracterizat fără menajamente prestația posturilor TV românești, care au speculat interesul enorm al populației pentru conflictul de la graniță.
Cristache: Era șansa televiziunilor de a trata o dramă umană cu decență
Jurnalistul a recunoscut că de la debutul războiului a urmărit în special televiziunile din afară.
„Am zapat foarte mult. BBC de exemplu și-a gândit o armată de filtre, cât mai poți să fii jurnalist deontolog zilele astea. Eu nu am înțeles, la noi, de ce trebuie să supralicitezi un război. Nimic nu e mai dramatic pentru condiția umană decât un conflict militar armat. Mor oameni, mor copii, e foarte mult neprevăzut. Breaking news, exclusivitate, noi suntem primii... Oricum a fost un consum crescut", a comentat Ionuț Cristache.
Invitatul a dezvăluit că cel puțin la debutul războiului, toate televiziunile autohtone au înregistrat o explozie a rating-ului, de aproape 40%, fiind atrași telespectatori „care își pierduseră obiceiurile de consum. În demența de la noi, sunt 10 televiziuni de știri, toate trăiesc bine, fac profit. Că vrei să faci propagandă de o parte sau de alta, ok, e ecuația ta de business. Era șansa televiziunilor de a trata o dramă umană cu decență (...)"
„Nu te duci în trening la înmormântare, nu începi să scuipi semințe"
Fostul realizator al emisiunii România 9 a arătat cu degetul mai ales șansa ratată de televiziunile de știri de a-și apropia un public nou, mizând pe senzaționalism. „Publicul ăla nou a văzut că din nou exagerezi. Nu te duci în trening la înmormântare, nu începi să scuipi semințe. Aveau cu 40% mai mult față de ratingul obișnuit. Nu era de ajuns?", a punctat realizatorul de televiziune.
Jurnalistul Mirel Curea a amintit că dacă studiezi românii asta vor, cancanuri și teoria conspirației.