Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv. E panică totală! Am ajuns servitorii Europei. Dependență față de stăpânii bogați. Mai avem soluții? VIDEO
VIDEO

Exclusiv. E panică totală! Am ajuns servitorii Europei. Dependență față de stăpânii bogați. Mai avem soluții? VIDEO

Crizele sunt ciclice, iar criza combinată globală, deopotrivă ecologică, economică și pandemică, anunță pentru România retrăirea unor vremuri pe care le doream duse, cele comuniste. Românii au propria miză în criza climatică sau energetică, însă și mai grav este că suntem dezgoliți în fața unor dezastre. Podcadstul EVZ Play a discutat cam pe unde suntem din punct de vedere al securității energetice.

Moderatorul Robert Turcescu și-a provocat invitații, Mirel Curea, Mirel Palada şi Alexandru Mironov, să comenteze mizele României în complicata criză a gazelor. Jurnalistul de știință și fost ministru al Sportului Alexandru Mironov pledează pentru o nouă energie care ar putea veni din deșert. Fermele solare pot fi noua energie.

Ne putem desprinde de gasfather Putin?

Sociologul Mirel Palada consideră că prin acordul semnat săptămâna aceasta cu americanii pentru o mini-centrală nucleară, „am făcut primii pași să spargem hegemonia germano-rusă a gazului”.

Expertul crede că avem nevoie de eoliene pe 97% din suprafața României, iar agricultura verticală va deveni o parte importantă a agriculturii mult dincolo de beneficiile sale economice. „Avem nevoie de o densitate a civilizației ca în Germania sau Anglia, dar și de o revenire la simplitate”, crede sociologul.

Palada: Singura soluție fezabilă e energia nucleară

În opinia lui Mirel Palada, „singura soluție fezabilă e energia nucleară. Să scădem puternic mobilitatea, să renunțăm la benzină. Ne întoarcem la 1900, asta vor ecologiștii, dar sunt nerealiști. Franța s-a desprins de carburanții fosili pe bază de energie nucleară de 30-40 de ani.

Germania face o relație din ce în ce mai privilegiată cu Rusia. Principala armă a Rusiei o reprezintă gazul. Hegemonia și relația asimetrică domină Europa. Americanii au un interes foarte egoist, nu vor să vadă o Europă puternică. Au încercat să facă un fel de tranșee pe mijlocul Europei, vestitul proiect Trimarium, prin care să separe Germania de Rusia. China vrea la masa bogaților. Facem parte dintr-un joc mai mare. Soluția cu centralele nucleare modulare e una foarte pertinentă”.

Curea: Poporul ăsta e servitor în clubul lor

Jurnalistul Mirel Curea a invocat dependența totală a țării de Europa. „Se mărește decalajul dintre resurse și populație. Încălzirea globală e ciclică. Populația nu e pregătită să răspundă autoconservant la dezastre. Românii nu mai știu funcționarea în stup. Poporul ăsta e servitor în clubul lor. Adevărații membri ai clubului sunt proprietarii. Englezii au ieșit când s-au prins când au aflat că urmează să le fie rase finanțele”, a conchis jurnalistul.

Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: EVZ Play
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: