Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Dublul asasinat de la Onești. Cum i-a legat criminalul pe muncitorii luați ostatici și cum i-a ucis
Exclusiv. Dublul asasinat de la Onești. Cum i-a legat criminalul pe muncitorii luați ostatici și cum i-a ucis

Exclusiv. Dublul asasinat de la Onești. Cum i-a legat criminalul pe muncitorii luați ostatici și cum i-a ucis

Ce s-a întâmplat la Onești, județul Bacău, a șocat o țară întreagă. Un bărbat aflat în pragul vârstei de 70 de ani a luat ostatici doi muncitori pe care, după câteva ore de negocieri eșuate cu poliția, îi ucide. Vă prezentăm ce s-a aflat că s-a întmplat în apartament.

Cum a fost posibil ca, acolo, în acel apartament de trei camere, asasinul Gheorghe Moroșanu să poată controla situația, fiind în inferioritate numerică? Cum a reușit el să imobilizeze doi bărbați aflați în putere? Evenimentul zilei a stat de vorbă cu persoane implicate în ancheta judiciară a acestui dublu asasinat și a aflat ce s-a întâmplat în spatele ușii ”apartamentului groazei”, unde Silviu Iștoan(36 de ani) și Dan Pătatu (52 de ani) au căzut răpuși sub loviturile de cuțit ale ucigașului.

Negocieri eșuate

Povestea acestui caz terifiant s-a scris pe durata mai multor ore, răstimp în care Gheorghe Moroșanu (66 de ani) a ținut captivi doi bărbați, doi muncitori care fuseseră trimiși de societatea Chim Compex să renoveze apartamentul de trei camere în care s-au consumat crimele.

Locuința fusese pierdută în favoarea respectivei firme în urmă cu 10-12 ani după ce, în gestiunea soției asasinului – la vremea aceea angajată a Chim Complex – au fost descoperite lipsuri.

Ziua în care aveau să fie uciși a fost, de altfel, prima zi de lucru acolo a celor doi muncitori care trebuiau să renoveze casa. La un moment dat, cei doi – Silviu Iștoan(36 de ani) și Dan Pătatu (52 de ani) -, s-au trezit în casă cu Gheorghe Moroșanu. Omul care avea să le fie călău avea în mână un cuțit cu lama de 30 de centimetri. Din acel moment, orele de viață ale celor doi aveau să fie numărate.

”Ce căutați aici, e casa mea!”

”Individul a intrat în apartament foarte ușor, pentru că ușa era deschisă. Muncitorii folosiseră o cheie primită de la firmă (n.r. Chim Complex) pe care au lăsat-o apoi în yală. Bărbatul care i-a luat ostatici le-a spus că nu au ce căuta acolo, că e casa lui. A închis ușa , a băgat cheia în buzunar și, sub amenințarea cuțitului, i-a legat pe rând cu mâinile la spate. Pentru asta a folosit coliere din plastic. Apoi, legați cu mâinile la spate, i-a obligat să se așeze pe jos. Nici unul dintre ei nu s-a împotrivit”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Momentul în care totul a scăpat de sub control s-a derulat, spun sursele noastre, la ora 17.01. Atunci, Gheorghe Moroșanu era cu cei doi ostatici în balcon.

Unul dintre muncitori, Dan Pătatu a crezut că poate scăpa, că-i poate atrage atenția în vreun fel. L-a lovit cu piciorul și a fugit din balcon către prima cameră. Bietul om nu a apucat să facă decât câțiva pași pentru că ucigașul l-a înjunghiat în spate de mai multe ori.

Ostaticii legați de mâini, înjunghiați doar în spate. Unul de patru ori, altul de șapte ori

”Când primul muncitor a încercat să scape lovindu-l pe criminal, și cel de-al doilea ostatic a încercat să fugă. S-a refugiat într-o altă cameră însă a fost prins și ucis. Ucigașul l-a înjunghiat tot în spate, de șapte ori cu același cuțit, unul cu lama de 30 de centimetri. Primul bărbat a fost ucis cu patru lovituri de cuțit. Nu au avut nici o șansă să se apere cu mâinile legate la spate. Așa au fost găsiți de trupele de intervenție care au intrat acolo la două-trei minute de la momentul în care primul ostatic a decis să acționeze. Cu fața în jos, înjunghiați în spate de mai multe ori”, au completat surse noastre.

A baricadat ușa cu o  scară de zugrav. Înjura și urla, iar mână avea cuțitul plin de sânge

Gheorghe Moroșanu a fost capturat în acea acțiune în forță. Ușa apartamentului nu a putut fi distrusă complet, ci doar ruptă pentru că pe interior criminalul o blocase cu o scară ca aceea folosită de zugravi. Prin fanta căscată, un luptător l-a împușcat în mâna dreaptă și în zona inghinală a piciorului drept. Cu gloanțe de cauciuc, nu cu gloanțe letale.

”Înjura și urla și ținea cu putere ușa, să nu intre luptătorii. Când a fost împușcat, a scăpat cuțitul plin de sânge din mâna dreaptă. Rănit și la picior, în zona inghinală, a cedat și a fost capturat. În interior erau cei doi bărbați înjunghiați. Fiecare în câte o cameră. Cel în vârstă de 52 de ani, în cea de lângă balcon, iar muncitorul de 36 de ani în camera unde s-a refugiat. Unul a fost declarat mort după 45 de minute în care s-a încercat resuscitarea lui, iar celălalt la spital”, au completat aceleași surse.

Soția asasinului, suspectă. Avea în geantă mai mulți ”șoricei” folosiți pe post de cătușe

În caz este suspectă din postura de complice și Aurelia Moroșanu, soția asasinului. În poșeta femeii, care s-a aflat tot timpul într-un apartament de la etajul patru – de unde comunica telefonic cu bărbatul – au fost găsite mai multe perechi de ”șoricei”. De coliere din plastic identice cu cele cu care au fost legați ostaticii uciși.

Gheorghe Moroșanu este internat sub pază la Spitalul din Onești. Când starea sănătății sale va permite, va fi audiat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]