În exclusivitate, evz.ro a intrat în posesia unui document care dezvăluie că numeroase celebrități care au adus faimă României sunt vizate de o anchetă DNA
Așa cum reiese din documentul obținut, în exclusivitate de evz.ro, compania de producție care a realizat filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, medaliat cu premiul „Ursul de Argint”, se află pe lista DNA, alături de alte companii care au beneficiat de bani din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
Din ultimele informații obținute de evz.ro, DNA a pus sechestru pe bunurile fostului șef al CNC și a altor două funcționare. Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, că cei vizați sunt Eugen Șerbănescu, fost director al CNC, Carmen Stejăroiu și Gabrieela Dincă, funcționare în cadrul acestui centru.
Aceleași surse au precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, că decizia procurorilor DNA care vizează celebri producători și regizori din România are la bază un document emis de actuala directoare generală a CNC, Anca Mitran.
Conform ultimei declarații de avere publicată pe site-ul CNC, Anca Mitran încasa, în anul 2017, circa 137.000 de lei pe an, adică în jur de 2.500 de euro pe lună.
În exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare au declarat că procurorii DNA i-au chemat, luni, și le-a transmis că le pun sechestru pe bunuri lui Eugen Șerbănescu, Carmen Stejăroiu și Gabriela Dincă după ce actuala directoare a CNC ar fi depus un document în care ar fi cerut recuperarea unui așa-zis prejudiciu de la fosta conducere.
Cu toate că banii alocați au adus, în acea perioadă, un prestigiu imens cinematografiei românești.
Printre cei vizați se numără și realizatorii filmului „Eu când vreau să fluier, fluier”, o dramă cinematografică din anul 2010, regizată de Florin Șerban după piesa omonimă de Andreea Vălean.
Şansă la Oscar pentru Florin Şerban
Filmul a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în 2010, dar a primit, la aceeași ediție, Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint. Este filmul care a adus 54.000 de spectatori în cinematografe, în anul 2010.
Așa cum reiese din documentul obținut, în exclusivitate de evz.ro, compania de producție Strada Film, care a realizat filmul „Eu când vreau să fluier, fluier” se află pe lista DNA, alături de alte companii care au beneficiat de bani din partea CNC.
Compania mai are în palmares un premiu „Ursul de Aur”, pentru un scurtmetraj, „O zi bună de plajă”, câștigat în anul 2008, de regizorul Bogdan Mustață, dar și un premiu „Palme d'Or”, pentru scurtmetrajul „Trafic”, regizat de Cătălin Mițulescu.
În documentul obținut în exclusivitate de evz.ro se precizează...
DNA cercetează, în acest caz, fapte de abuz în serviciu pe motiv că persoanele vizate „nu au verificat respectarea principalelor obligații contractuale și legale de către producătorii:
Artis Film România SRL, Libra Film Productions SRL, Hai-Hui Entertainment SRL, Ro De Film Prod Impex SRL, Europolis Film SRL și Silver Bullet SRL, producând, astfel, o pagubă bugetului CNC în valoare de 46.785.781,14 lei, sumă ce constituie și folosul necuvenit pe care persoanele arătate anterior au acceptat să îl obțină producătorilor de mai sus”.
Scandal în cinematografia românească! DNA a început ancheta. Sume imense sunt în joc
Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai titrați producători și regizori , producător al filmului „Moromeții 2”, care a doborât recordul de încasări pentru un film românesc, a declarat, la sfârșitul anului trecut, că a trebuit să dea explicații în legătură cu mai multe dintre filmele sale.
Printre ele, scurtmetrajul multiplu premiat „Superman, Spiderman sau Batman”.
„Am încercat să explic care este și intenția legiuitorului, fiind unul dintre cei care în 2005 am fost la legea cinematografiei, iar intenția a fost ca producătorii să primească un credit de la CNC și să folosești banii pentru film”, a explicat Tudor Giurgiu.