Exclusiv. Dilema autorităților române: Când poate fi adusă în țară Alina Bica

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, nu va ajunge în România prea curând, au precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare

Urmărită international și prinsă în Italia, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT ar putea sta mult și bine în Italia.

Procedura extrădării în România ar putea dura o lună sau câțiva ani, au explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare.

Atât în cazul Alinei Bica cât și al lui Ioan Bene, omul de afaceri prins, tot în Italia după ce a fost condamnat la 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals și era urmărit internațional, în baza unui mandat european, procedura este aceeași.

Mai exact, autoritățile italiene solicită autorităților române documentele necesare extrădării, respectiv decizia de condamnare și mandatul de urmărire internațională.

Apoi, Ministerul Justiției trebuie să trimită aceste documente către autoritățile din Italia, procedură care ar trebui să dureze maxim trei zile.

Însă, în Italia, va urma un proces în care un judecător va putea decide extrădarea.

Dacă Alina Bica și Ioan Bene vor contesta o eventuală decizie favorabilă extrădării, procesul se va extinde pe o altă perioadă de timp.

Breaking News! Alina Bica și Ion Bene au fost reținuți în Italia

Condamnat în România, Dragoș Săvulescu poate sta liniștit în Italia

Totodată, ca și în cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, fostul acționar al echipei de fotbal Dinamo București, care stă, liniștit, în Italia, deși a fost dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale a unor terenuri din Constanța, Alina Bica poate fi eliberată.

„Procedura de extrădare poate dura o lună sau câțiva ani. Depinde de decizia instanțelor italiene”, au dezvăluit, în exclusivitate, pentru evz.ro, surse judiciare.

 

În general, simpla rezidență italiană îi poate scăpa pe mulți români de închisorile sordide din România. Acest lucru l-a confirmat și Ministerul Justiției care a transmis, în cazul lui Dragoș Săvulescu, motivele pentru care acesta trăiește, liniștit, alături de soția lui, Angela Martini, fosta Miss Albania 2010, pe insula Sardinia.

Într-un comunicat de presă, remis pe 12 iunie, Ministerul Justiției explica această situație:

„Această procedură se derulează în faţa unor instanţe, iar asistenţa pe care ministerul o poate oferi se referă, spre exemplu, la: punerea în legătură a autorităţilor judiciare mai sus menţionate acolo unde nu este posibil contactul direct, furnizarea unor informaţii pe care le solicită autoritatea judiciară de executare din partea autorităţilor penitenciare române. Ministerul Justiţiei nu îşi poate depăşi atribuţiile conferite de lege întrucât aceasta ar reprezenta o imixtiune în activitatea judiciară”.

 

Schema juridică este una simplă și este aplicată cel mai rapid de oamenii de afaceri. Aceștia deschid o afacere în Italia, își cumpără o casă și obțin foarte repede rezidența italiană. În baza acestui document, instanțele italiene devin instanțe de executare astfel că doar acestea pot dispune dacă cel condamnat în România, va face sau nu închisoare în Italia, dar și modul de executare, deoarece Italia este recunoscută pentru multitudinea de forme de executare a pedepselor cu închisoare. De exemplu, pedepsele până în trei ani, primite pentru fapte comise fără violență, pot fi executate acasă.

După anunțul prinderii Alinei Bica, în Italia, Poliția Română a transmis că „în perioada 2013-2014, Alina Bica, în calitate de Procuror Șef Direcție în cadrul PICCJ, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a subordonat instituția pe care o conducea interesului a cel puțin două persoane cercetate”.

Totodată, „Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 90/27.11.2019, fiind condamnată la 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului”, a precizat Poliția Română.