EXCLUSIV. Dezvăluiri teribile despre oamenii lui Vladimir Putin! Au declanșat iadul în Ucraina: E îngrozitor (VIDEO)
- Andreea Vlad
- 6 aprilie 2022, 07:00
Războiul din Ucraina a avut ca pretext din partea rușilor asuprirea minorităților acestora și „denazificarea" țării. Prezent într-o intervenție live în podcastul EVZ Play, istoricul Florian Bichir a subliniat că într-adevăr, Ucraina a dus o politică anti-rusească acerbă în ultimele două decenii, însă nu se aștepta ca Rusia să fi rămas la un nivel inacceptabil al conduitei soldaților săi, amintind de teroarea instaurată în România de Armata Roșie.
Atrocitățile făcute de soldații ruși în Ucraina, culminând cu masacrul din Bucea, au îngrozit planeta. Istoricul Florian Bichir a ținut să rememoreze, alături de jurnaliștii invitați în podcastul EVZ Play, ceea ce a numit „îngrozitoarea ocupație sovietică" din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în România. Istoricul a mărturisit că nu se aștepta ca rușii să se mai comporte aîn secolul 21 ca acum 80 de ani, când ocuparea Bucureștiului de către Armata Roșie a arătat „ca un blestem".
„După 80 de ani nu mi-am închipuit că armata Federației Ruse are aceeași atitudine (...) În al doilea Război Mondial exista acordul internațional de la Geneva pe care nu l-a respectat", a observat Florian Bichir.
„Rușii au fost persecutați, dar să invadezi o țară nu e un răspuns diplomatic în acest secol"
Pe de altă parte, invitatul a observat că agresiunea Rusiei în Ucraina era cumva de așteptat, ținând cont de poziția asumat anti-rusească a Ucrainei. „Din 2004 Ucraina a dus o politică anti-guvernamentală de stat anti-rusească. Prin lege le-au confiscat toate bisericile de sute de ani rușilor, a fost interzisă limba rusă în biserică, a făcut patriarhatul de la Kiev. În zona Mariupol au fost persecuții împotriva minorității ruse. Au inventat limba asta veche, lucrează la dicționare. E o agresiune de neconceput, eu înțeleg că rușii au fost persecutați în unele zone, dar nu e un răspuns diplomatic în acest secol, invadezi o țară și îi asasinezi pe toți ăia (...)"
Pe de altă parte, jurnalistul Victor Ciutacu, a cărui mamă este născută în Ucraina dintr-o familie de evrei, a amintit că pensionarilor ruși care nu s-au declarat ucraineni la referendum le-a fost tăiată pensia.
Bichir: Zelenski nu va semna, se joacă cu istoria
Florian Bichir a criticat lipsa de abilitate a politicienilor români, care nu au speculat momentul discursului președintelui ucrainean pentru a cere drepturi pentru minoritatea română, defavorizată de ani de zile. „Zelenski are greșeli enorme, era momentul să-i mai băgăm mințile în cap. El e un foarte bun actor , dar mai trebuie zgâlțâit: băiete, rolul tău e bun, dar ai sărit din scenariu. Mai liniștește-te un pic. Își joacă rolul până la capăt. Evident că e mai bine pentru Ucraina să facă pace, dar nu vrea el să rămână în istorie președintele care a cedat estul Ucrainei. S-a și umflat în el că îl știe toată lumea. Vrea să intre în istorie ca al doilea Stepan Bandera. Nu va semna (n.r. - un acord de cedare teritorială în favoarea Rusiei (...) E o joacă cu istoria", a conchis specialistul.