Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV | DEZASTRU la RADET. Sume COLOSALE plătite de BUCUREŞTENI se duc DIRECT în PÂMÂNT

Autor: | | 0 Comentarii | 471 Vizualizari

Ca în fiecare început de toamnă, instituţiile statului îşi bat joc de bucureşteni. An de an aceştia sunt nevoiţi să stea cu frica-n sân din cauza ELCEN, RADET şi Primăria Capitalei care s-au obişnuit să practice acest ping-pong cu locuitorii oraşului. Cum se lasă frigul cum încep ameninţările de genul: Oprim apa! Oprim căldura! Din cei 4.000 de kilometri de rețea de transport, doar 8% sunt reabilitați, peste 85% din rețea este mai veche de 40 de ani, deşi durata de viaţă este de doar 20 de ani. Asta este imaginea reală a regiei de termoficare

Anul trecut s-au alocat pentru investiţii 40 de milioane de lei, dar banii nu s-au cheltuit. În ultimii 7-8 ani investiţiile au tins spre zero, adică au fost alocări, dar nu s-au alocat cheltuieli.

În rețeaua de distribuţie a energiei termice se înregistrează peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de rețea nu este modernizată. Modernizarea a aproximativ 1000 de km de rețea primară ar reduce semnificativ pierderile şi ar duce operatorul spre eficienţă. Din cauza sistemului învechit de distribuție a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apă. Asta înseamnă 20 milioane de euro pe an, care se duc în pământ.

Randamentul scăzut al instalațiilor, rezultatele necorespunzatoare din punct de vedere tehnic, dar şi economic, precum şi cererea de energie în continuă scădere au dus la imposibilitatea susținerii investițiilor necesare în reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

Potrivit reprezentanţilor, în fiecare toamnă ELCEN (Ministerul Energiei - Guvernul României) amenință primăria că nu mai are bani să plătească gazul de la Romgaz, producătorul de stat, sau de la distribuitorul Distrigaz Sud, aflat în proprietatea francezilor de la Engie (dar şi aproximativ 40% statul Român) şi că în câteva zile Bucureştiul rămâne fără apă caldă şi fără căldură dacă nu i se plătesc datoriile care s-au rostogolit an de an. Motivul pentru care ELCEN amenință este neplata unei presupuse datoriii istorice de 3,6 miliarde de lei pe care RADET a început să o adune către Elcen încă din 1996, când regia de termoficare a încheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. Mare parte din această presupusă datorie 3,6 miliarde lei este reprezentată de penalităţi, nu contravaloarea propriu-zisă a furnizării de energiei de către ELCEN.

„Nu s-a făcut niciodată vreo expertiză sau audit care să stabilească exact debitul RADET către ELCEN. O lungă perioadă nici nu s-a putut face Audit de către Primărie deoarece prin REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE AL PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB…“, se arată într-un comunicat remis de Primăria Generală

Azi, Elcen a strâns o datorie de 1,74 miliarde lei, susținând că nu le poate plăti pentru că nu a încasat banii de la RADET. Datoria ELCEN e compusă din 540 de milioane către furnizorii de combustibili, 822 de milioane către stat şi 383 milioane sunt credite la bănci de rambursat.

Ce spune ELCEN

Referitor la anunţul făcut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu privire la o posibilă insolvenţă a RADET, ministrul Energiei Victor Grigorescu face următoarele declarații:

„Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită Regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi.Cu privire la situaţia ELCEN, în acest moment Consiliul de Administraţie analizează cele mai bune soluţii pentru a continua, în termeni corecţi, relaţia comercială cu RADET şi de a se proteja, la rândul ei, de efectele insolvenţei RADET. Măsurile de restructurare nu sunt o scuză pentru neplată şi mă bucur că am agreat în săptămânile anterioare, împreună cu Primarul General al Capitalei, necesitatea plăţii facturilor curente. Această responsabilitate revine autorităţilor locale şi mă aştept s-o îndeplinească. Sper că acest lucru este bine înţeles de toată lumea. Plăţile către ELCEN nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru a plăti furnizorii la timp şi pentru a produce apă caldă şi căldură pentru populaţie“.

Ce spune Primăria Capitalei

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI