EXCLUSIV. Degringoladă în Poliția Română. Dezvăluiri din spatele ușilor închise

EXCLUSIV. Degringoladă în Poliția Română. Dezvăluiri din spatele ușilor închise Sursa foto: EVZ

Principalele revendicări la care a făcut referire liderul SNPPC sunt legate de decizia ÎCCJ nr 51/2019 privind egalizarea salarizării la nivel maxim a polițiștilor si personalului contractual din MAI, publicată în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie 2020.

„Domnul Vela nu respectă legea. Avem multe decizii judecătoreşti prin care trebuie să se pună în executare nişte decizii legate de salarii, pe care nu le pune în practică. Una dintre deciziile ÎCCJ este egalizarea salariilor, pentru că avem doi poliţişti care lucrează în acelaşi loc cu salarii diferite. Aşa înţelege domnul Vela democraţia. Eu am spus: mă pot aresta, pot face ce vor cu mine, dar vreau să trăiesc într-o ţară în care democraţia să fie bine înţeleasă şi bine aplicată, nu aşa”, a declarat Dumitru Coarnă la protestul poliţiştilor din faţa sediului MAI.

Decizia instanței supreme a stabilit că lucrătorii din același domeniu de activitate să primescă bani în mod egal.

„Adică dacă polițiștii de la Serviciul Economic, de xemplu, fac același tip de activitate trebuie să fie renumerați în mod egal. Evident, rămân criteriile de grad, vechime dar acelea sunt, oricum, prevăzute..Ar trebui să dispară genul acela de spcialist I, specialist II pe care le stabilește un șef, în mod mai mult sau mai puțin obiectiv…”, a explicat, pentru evz.ro, Iulian Surugiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, este vorba despre o sumă de bani estimate cam la 500 de milioan de lei care ar putea acoperi aceste echivalări, stabilite de Înalta Curte, cam 150-200 de lei creșteri la salariu, a precizat liderul de sindicat.

O altă temă pusă pe tapet, în cadrul discuțiilor cu ministrul afacerilor interne, a fost cea a OUG 20/2020, privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

„Practic, prin această ordonanță li se interzice polițiștilor judiciariști să mai aibă activități indeepeendentee, precum instructor auto, predarea unor cursuri sau crescăctori de albine. Unii poate au făcut împrumuturi la bănci pntru aceste activități independente. Dar, în aceste condiții, de ce nu sunt plătiți la fel ca polițiștii care lucrează cu DNA sau DIICOT?”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Iulian Surugiu.

În OUG 20/2020, motiv de dezbatere și controverse între polițiști și conducerea MAI, se precizează: „Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

„Ne întrebăm ce face un polițist judiciarist care a luat un credit....”