Emisiunea EvZPlay cu Robert Turcescu, Mirel Palada și Tavi Hoandră de miercuri a vorbit despre fenomenul David Popovic, dar și despre depresia și totodată mândria de a fi român. Într-o notă discret cioraniană, podcastul Evz Play a pus pe tapet motivele pentru care românii nu se mai pot bucura pentru rarele momente de excelență ale semenilor lor.
Robert Turcescu, Mirel Palada și Tavi Hoandră au avut, miercuri, în studioul EVZ, cea mai tare discuție despre felul nostru de a fi. După victoria superbă a înotătorului David Popovici am intrat iar într-un carusel de stări și emoții contradictorii: suntem mândri că „un român de-al nostru” a reușit o asemenea performanță.
Trăim românește: o clipă de bucurie, apoi nervi și disperare
Dar ne cuprinde imediat o stare de rău când ne aducem aminte că statul n-are nicio contribuție la acest succes, că n-avem bazine de înot, că nu există mai multă atenție pentru copiii supradotați, a explicat moderatorul Robert Turcescu în preambulul emisiunii sale. Deși nu și-a dorit să îi imprime o nuanță cioraniană, podcastul de miercuri a readus în actualitate incapacitatea românilor de a trăi succesul cot la cot cu cei care îl produc, din ce în ce mai puțini.
„Vine din ipocrizia oamenilor și din dorința de a etala un fel de a gândi și un fel de a trăi, care n-are nimic de-a face cu ei. Eu pot să pun pariu. Îmi amintesc când naționala de fotbal a României a luat-o, eu m-am simțit bine, deși sunt vai de capul meu ca și ăștia. Am avut un sentiment de comuniune. Suntem niște păduchi, care n-am reușit nimic în viața asta. Asta e! Când vine băiatul ăsta și înoată, ei zic Bă, ia uite-l bă pe ăsta! Adică ce bolnav, trimite un medic să facă înot? Dintr-o dată câștigă și îl pupă toată lumea în…, dar el ar trebui să fie ca noi, păduchi", a comentat sarcastic jurnalistul clujean Octavian Hoandră.
Palada: David Popovici e un mugure de libertate
Sociologul Mirel Palada are o explicație mai complexă pentru deprimarea românească. Fiind un popor de la periferia imperiilor, românii sunt foarte atrași de ideea de libertate indusă de rarele exemple de excelență create de foarte puțini dintre semeni, mai ales în ultimele decade. În viziunea lui Palada, performanța excepțională a înotătorului David Popovici este emblematică pentru felul în care rarele insule de excelență nu pot șterge impresia de mediocritate a poporului. „E nevoia de libertate a celor de la periferie. Vârfurile de excelență într-un mare dezechilibru al competenței sunt mugurii noștri de libertate", a comentat sociologul.
Hoandră: Noi nu mai producem nimic
„Faptul că noi încercăm să justificăm în felul nostru o impotență intelectuală, care ne urmărește de ceva sute de ani. Bă, noi n-am mai dat nimic! N-am mai dat o carte ca lumea tradusă, n-am mai dat absolut nimic. În filosofie, în afară de cei mai mari filosofi ai planetei, Liiceanu și Patapievici, pe care îi cunoaște o lume întreagă, noi n-am făcut nimic”, a adăugat Hoandră. acesta a criticat, în egală măsură, politica externă, care practic nu există. „Nu contăm, nu ne invită nimeni nicăieri”, a conchis scriitorul din Cluj.
Emisiunea integrală: