Așezat pe o vale a Someșului, străjuit la sud de Dealul Feleacului și la nord de Dealurile Clujului, orașul medieval clădit pe locul fostei așezări romane Napoca nu prea are unde să se extindă. Comunele de la est și vest, Someșeni și Florești, au fost înglobate deja în oraș, cunoscând o dezvoltare imobiliară explozivă. Feleacul este deja plin de construcții, la fel orice zonă liberă din oraș și din preajma lui.

Aici au crescut cel mai mult prețurile, iar acest lucru îi nemulțumește maxim pe cumpărători, dar și pe ceilalți cetățeni. Odată cu majorarea chiriilor și creșterea pretențiilor proprietarilor dispuși să vândă, au crescut și restul prețurilor. E de poveste protestul declanșat de clujeni la mijlocul lunii trecute, împotriva prețului mare al chiriilor.

Peste 100 de persoane au protestat, în decembrie, față de chiriile prea mari din Cluj-Napoca. Nemulțumiții au organizat un marș și au urlat, din toți rărunchii: „Dă Doamne să dispară piața imobiliară”.

Ei sunt nemulțumiți de prețurile mari ale apartamentelor, dar și de valoarea extrem de ridicată a chiriilor. Pentru că mulți nu și-au mai permis să țină pasul cu majorările au ajuns să fie evacuați.

Potrivit manifestanților, o soluție la chiriile mari ar fi înghețarea acestora după modelul practicat în Berlin și Barcelona. Bineînțeles, în urma protestului nu au rezolvat nimic.

De ce e așa de scump Clujul

Principalul portal de imobiliare din România a făcut bilanțul prețurilor apartamentelor pe 2019. Cluj-Napoca a condus detașat, fiind cel mai scump oraș din țară, la distanță de aproape 400 de euro pe metru pătrat față de București.

La Cluj s-a ajuns la o valoare de 1.712 euro pe metru pătrat util la finele lunii decembrie, în creștere cu 0,2% față de noiembrie (de la 1.709 euro pe metru pătrat), respectiv, cu 10,1% față de perioada similară a anului 2018 (de la 1.555 de euro pe metru pătrat).

Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o valoare de 1.739 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 9,2% la 12 luni (față de un nivel de 1.593 de euro pe metru pătrat la finele lui 2018). Locuințele nou-construite au înregistrat, în aceeași perioadă, o creștere și mai semnificativă, anume 11,5%, de la 1.516 la 1.691 de euro pe metru pătrat.

Care e explicația? „Clujul trece de mai mulți ani printr-o perioada fastă. Este principalul centru de dezvoltare din Ardeal și atrage foarte multe investiții și capital din județele învecinate, dar și din partea ardelenilor plecați la muncă în străînătate. Cu toții aleg să parieze pe Cluj. De altfel, cumpărătorii din afara Clujului nu doar joacă un rol semnificativ in piață imobiliară, dar tind să domine numeric această piață”, a declarat în exclusivitate pentru Evz.ro Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Prețurile locuințelor în principalele mari orașe

Pe parcursul anului trecut, prețurile apartamentelor și-au continuat traiectoria ascendentă. În Capitala țării așteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.413 euro pe metru pătrat util la sfârșit de 2019, în creștere cu 5,8%  – de la 1.335 de euro pe metru pătrat util – față de un an în urmă.

Topul prețurilor e urmat de cele din Timișoara (1.273 euro / mp), Constanța (1.210 euro / mp) și Brașov (1.178 euro / mp), localități în care, comparativ cu un an în urmă s-au înregistrat majorări între 5,5 și 8,3 procente.  Cele mai mici prețuri din țară, într-un oraș capitală de județ, se înregistrează la Iași. În capitala Moldovei, apartamentele noi și vechi au consemnat o creștere de preț de numai 2,7% față de anul 2018, ajungând, la finele anului trecut, să se tranzacționeze cu 1.037 de euro pe metru pătrat util.

Sursa foto: Civitas.com

 

Te-ar putea interesa și: