Exclusiv. Cum se aplică legea în stare de urgență. La început, românii au luat-o ca pe o glumă

Exclusiv. Cum se aplică legea în stare de urgență. La început, românii au luat-o ca pe o glumă

Viorel Șeicaru adăugat: „Am destulă experiență în MAI, însă niciodată nu am văzut o așa determinare din partea polițiștilor pentru a aplica sancțiuni contravenționale”.

Vicpreședintele SNAP a mai precizat că, „de la intrarea în vigoare a ordonanței, media de sancțiuni contravenționale aplicate de agenții care lucrează în program de 8 ore este între 3 și 7 amenzi, pentru fiecare echipaj”.

Polițistul a relatat, apoi, că, „de la intrarea în vigoare a ordonanței militare s-au aplicat foarte multe sancțiuni, în mare parte dintre ele făcându-se încadrarea maximă de 5000 lei, însă din păcate contravenientul are posibilitatea ca în termen de 15 zile să plătească doar 50 lei. Abia acum, prin ultima reglementare legală, amenzile s-au înăsprit”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre amenzile care s-au aplicat pentru nerespectarea Ordonanței Militare, în special cei care nu aveau asupra lor declarațiile pe propria răspundere, pentru deplasare în interes personal sau adeverințele de la serviciu, pentru deplasare în scop profesional.

În acest sens, Guvernul a anunțat că persoanele care nu respectă nu respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului vor fi sancționate cu sume cuprinse între 2.000 şi 20.000 de lei.

În cazul persoanelor juridice, amenda va fi cuprinsă între 10.000 și 70.000 de lei.

De asemenea, o altă schimbare pe care a observat-o Viorel Șeicaru: în timpul legitimării persoanelor, aceștia sunt mult mai cooperanți si temători față de perioada dinaintea stării de urgență, în care tot timpul aveau ceva de comentat cu chestii de genul „Păi ce am facut, măi, nene? ”, „P-ăia de dau în cap la lume, nu-i vezi?”.