Prima vizită oficială a președintelui Chinei la Moscova de la debutul invaziei din Ucraina repune pe tapet tema de mare actualitate a pericolului armelor nucleare. Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI Live! de luni au comentat riscul unui conflict nuclear în acest moment.
SUA, Rusia, China sau Coreea de Nord se numără printre puterile mondiale care dețin arme nucleare. Ce însemnătate va avea vizita lui Xi la Moscova?
China și-a întărit arsenalul nuclear
În luna februarie 2023, China a admis că ia în calcul să-şi tripleze stocurile de focoase nucleare la 900 până în 2035, pe măsură ce este de aşteptat ca tensiunile cu SUA în privinţa Taiwanului să continue să crească. Pe de altă parte, vizita lui Xi Jinping la Moscova ridică întrebarea dacă gigantul asiatic ar putea ajuta pe plan militar Federația Rusă. Unii experţi străini avertizează că, dacă China îşi îndeplineşte obiectivul de a-şi moderniza armata, naţiunea asiatică ar putea renunţa la politica sa de a nu folosi prima armele nucleare. Numărul focoaselor nucleare deţinute de China ar urma să crească la 550 în 2027, când forţele armate ale ţării sărbătoresc 100 de ani de la înfiinţare, şi la 900 în 2035, potrivit aceloraşi surse.
Bichir: Putin s-ar putea să se joace și cu niște arme nucleare
În acest context, atrage atenția istoricul Florian Bichir, vizita de înalt nivel a lui Xi la Moscova este esențială la nivelul strategiei militare a Rusiei și Chinei, dar și a păcii planetei.
„Sunt două puncte, potrivit documentelor oficiale chineze, cu care chinezii se duc la masa negocierilor. Unul dintre ele este garantarea nefolosirii armelor nucleare. Putin, vezi nu te atinge de alea că începe un război nuclear. A doua presiune care se va face e punctul 8 din cele 12 oficiale, permiterea relației de mărfuri și inclusiv de cereale a Ucrainei. (...)
După cum spun cei de la Pentagon, dacă nu iese ofensiva asta de acum, Putin mai are un pic și s-ar putea să se joace și cu niște arme nucleare. Xi se duce și spune: Putin, nu te juca cu focul. Negociez eu și pentru tine cu Ucraina. Voi vorbi cu Zelenski. O să vedeți că Zelenski o să-l și laude pentru înțelepciunea marelui popor chinezesc, vă dau în scris acum. E o mare șansă pentru pace. Vă spun că la masa tratativelor chinezii, care sunt buni negociatori de câteva mii de ani, fac pacea și rămân și cu ceva în business-ul ăsta, adică cu căi spre Europa, unde vor să aducă în continuare marfă", a argumentat istoricul.
China tânjește după tehnologia militară a Rusiei
Florian Bichir anticipează, de asemenea, că Rusia și China vor semna și un acord militar clar, interesul acesteia din urmă fiind foarte mare.
„Evident, vizita lui Xi la Moscova va fi urmată de un acord militar. Chinezii au nevoie de acces la înalta tehnologie militară. Pentagonul oprește accesul firmelor chinezești și spionajului chinez la înaltă tehnologie. Or ei au nevoie de înalta tehnologie rusească în privința armamentului. Rușii, cel puțin pe hârtii, au tehnologie mult mai înaltă", a completat istoricul.
Un alt invitat al podcastului de luni, colonelul (R) Tudor Păcuraru, avertizează că relația de prietenie dintre Rusia și China e mai profundă decât pare și implică interese foarte puțin vizibile.
„Am scris acum două săptămâni, în EVZ, despre relațiile subterane dintre Rusia și China prin intermediul contrabandei, dând exemplul clar al Kazahstanului. Care, dacă ar fi să ne uităm bine, exportă înspre Rusia cam tot PIB-ul. Evident, este marfă chinezească care intră pe o parte și iese pe cealaltă. Marea temere e ca această marfă să nu includă și bombe și rachete", a conchis editorialistul EVZ.