EXCLUSIV. Comunistul Dodon: "Suntem gata să ne îmbrăţişăm călduros cu liderii de la Bucureşti"

Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor la Primăria Chişinău, vorbeşte despre condiţia împăcării cu România: Bucureştiul trebuie să recunoască identitatea diferită a moldovenilor de peste Prut. "Dar întrebaţi-i pe conducătorii voştri politici: sunt ei gata să înţeleagă aceste realităţi?".

Într-o postare de ieri, Igor Dodon – candidat al Partidului Comuniştilor pentru Primăria Chişinău - se plângea de atacurile asupra blogului său. O declaraţie despre situaţia de la alegerile de duminică – la care Dodon s-a plasat pe prima poziţie, cu 48% din voturi, cu 1,5% mai mult decât liberalul Dorin Chirtoacă - avea aseară 191 de comentarii şi 11 "like"-uri pe Facebook. "Vă rog să fiţi mobilizaţi!", scria el acolo. Pe contul de Facebook al lui Igor Dodon sunt atât poze reci, făcute la birou, cât şi cadre de familie, de la pescuit sau de la vreo altă ieşire de week-end.

În urmă cu doi ani, lumea vorbea despre "Revoluţia Twitter" din capitala Republicii Moldova. Între timp, mai toată lumea pare să fi înţeles forţa mediului virtual.

Nu e încă nevoie de o schimbare la faţă

Comuniştii n-au avut niciodată probleme la capitolul "comunicare", altfel n-ar fi avut o reprezentare atât de bună în Parlament, susţine reprezentantul PCRM. Cât despre o "rebranduire" a formaţiunii reprezentate în acest moment de seceră şi ciocan, Igor Dodon spune că această mişcare ar fi necesară doar în momentul în care "realităţile vieţii politice o vor dicta". Deocamdată, nu reprezintă o prioritate.

Fără mari retuşuri, Partidul Comuniştilor pare să iasă din corzi odată cu actualul scrutin: au contribuit la asta disputele dintre liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi reformele promise şi mereu amânate. Pentru pro-occidentali, nici apropierea de România nu mai reprezintă un avantaj în ziua de azi, susţine Igor Dodon. "Se vede că Dorin Chirtoacă se ruşinează să facă referire la România şi la Ghimpu. Sau e doar o chestiune de strategie electorală", arată comunistul. În orice caz, atât România, cât şi Federaţia Rusă ar trebui să se implice mai puţin în treburile interne ale Republicii Moldova, susţine el. "Şi totul va fi bine".

CALCULE ELECTORALE

"Suburbiile l-au menţinut pe Chirtoacă pe linia de plutire"

EVZ: Înseamnă alegerile de acum momentul revenirii Partidului Comuniştilor? Igor Dodon: Aceste alegeri probează momentul redeşteptării cetăţenilor noştri, care au trăit o experienţă socială traumatizantă în ultimii doi ani şi au înţeles ce fel de "mâncare de peşte" sunt aşa-numiţii democraţi şi liberali de la Chişinău. Preţuri în creştere, tarife de trei ori mai mari, demagogie şi promisiuni neacoperite de fapte concrete, şomaj şi inflaţie nemaivăzute în ultimii zece ani, preţuri şi pensii pratic îngheţate, credite de sute de milioane de euro, criminalitate ca în anii '90, certuri interminabile în alianţa de guvernare – toate acestea le-au reamintit oamenilor că trebuie să privească esenţa partidelor, nu eticheta lor. De aceea, prin comparaţie, cetăţenii din Republica Moldova au înţeles că o guvernare comunistă este mult mai umană, mai responsabilă, mai eficientă, şi această înţelegere s-a şi materializat în oferirea voturilor reprezentanţilor Partidului Comuniştilor în alegerile locale. Aveţi un blog pe care-l folosiţi şi în afara campaniei electorale. Cât contează asta pentru un politician al zilelor noastre? Până în prezent, reprezentanţii PCRM păreau să stea mai slab la capitolul "comunicare". Comuniştii tot timpul au ştiut să comunice pe înţelesul oamenilor simpli, altfel nu ar fi fost atât de masiv prezenţi în Parlament. E drept că am avut şi ce comunica şi cu ce ce ne lăuda. Dacă e să mă refer însă la mine, am într-adevăr un blog, www.dodon.md, destul de cunoscut în Republica Moldova. Deci pot să zic că ştiu să fiu prezent online, să mă întâlnesc cu publicul offline şi, în general, să fiu mereu pe linia de comunicare cu cetăţenii, şi vorbesc aici de comunicarea directă, nu intermediată de presă. (...) Eu vreau ca oamenii să ştie ce gândesc şi cum gândesc. Consider că e o abordare firească pentru un om care îşi vede un viitor în politică şi în administraţie. Cum arată viitorul formaţiunii pe care o reprezentaţi, din punctul dumneavoastră de vedere? E nevoie de o "rebranduire"? Vă interesează dacă aş dori un rebranding al Partidului Comuniştilor? Voi răspunde, pentru început, prin invocarea unei paralele istorice şi voi face referire la exemplul lui Tony Blair, care a ştiut să reformeze Partidul Laburist, aflat în stare de stagnare, şi să-l readucă la putere în Marea Britanie. Mă pot inspira din acest model, precum şi din altele, în cazul în care voi avea oportunitatea să-mi pun în aplicare ideile, pentru că, într-adevăr, consider că va veni şi timpul modernizării formaţiunii din care fac parte.

Dar, totodată, e important să înţelegeţi că, în ceea ce priveşte denumirea şi sigla formaţiunii, acestea comportă în primul rând puternice valenţe electorale. Foarte mulţi oameni din Republica Moldova se identifică cu valorile noastre şi s-au obişnuit cu imaginea electorală a partidului. Este deci inclusiv o chestiune de pragmatism politic păstrarea acestor simboluri. Asta nu însemnă că PCRM nu ar putea, la un moment dat, să-şi reformeze imaginea. Atunci când realităţile vieţii politice o vor dicta, când electoratul nostru va condiţiona aceste transformări, vom şti să răspundem acestor doleanţe.

Aş mai adăuga că lucrurile trebuie privite tot timpul multidimensional. Am mai spus că pentru cetăţeni, dar şi pentru membrii de partid, mai mult contează totuşi esenţa partidului, nu eticheta. PCRM promovează şi a implementat în anii guvernării idei de stânga, idei social orientate, ceea ce e aproape de convingerile mele personale. PCRM este totodată foarte flexibil în politica sa economică, a avut simţul realităţii şi curajul să aplice reforme îndrăzneţe. În plus, şi asta e foarte important, sunt susţinător al politicii stataliste şi identitare a acestei formaţiuni. Acum, noi - aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră - suntem iarăşi într-un trend politic crescător. Şi punem mai mult accent pe consolidarea partidului şi atragerea mai multor profesionişti, pentru a putea asigura o administrare eficientă la nivel de guvernare locală, iar apoi şi centrală. De aceea, chestiunile de rebranding s-au postat, deocamdată, pe un loc secund în lista priorităţilor. ”S-a fraudat în special în suburbii"

Să revenim la alegerile de duminică. Aţi vorbit despre fraudarea alegerilor în suburbiile Chişinăului şi aţi indicat un alt scor în locul celui publicat de Comisia Electorală Centrală. Aveţi suficiente probe pentru a merge în instanţă? Datorită voturilor chişinăuenilor, eu am câştigat alegerile în perimetrul oraşului Chişinău, acumulând circa 53% din voturi. Este o victorie categorică, din primul tur de scrutin. O victorie care îşi aşteaptă reconfirmarea în timpul apropiat. Şi dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în cadrul unor suburbii, dacă nu se întâmplau lucruri suspecte în activitatea Consiliului Electoral municipal, astăzi aş fi vorbit cu dumneavoastră deja în calitate de Primar General de Chişinău. S-a fraudat deci în special în suburbii, de unde au şi venit procentele salvatoare pentru Dorin Chirtoacă. Practic, suburbiile l-au menţinut pe Chirtoacă pe linia de plutire, l-au tras de păr, salvându-l pentru moment de la înecul politic.

Avem mai multe date care demonstrează falsurile în mai multe secţii de votare; nu voi intra în detalii, pentru că nu e cazul. Voi da doar două exemple relevante, cum ar fi o secţie de votare din Durleşti unde au fost declarate nevalabile circa 17% din buletinele de vot. Vă imaginaţi ponderea acestui procent? Sau exemplul satului Coloniţa, de unde sunt de baştină Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, şi unde au existat secţii de votare care şi-ai prelungit activitatea dincolo de termenul stabilit de lege. Voturile din suburbii, obţinute în urma falsificărilor, au fost suficiente pentru a scădea cu două-trei procente rezultatul meu pe municipiul Chişinău. Asta se numeşte fraudare. Inclusiv procedura de votare şi de numărare provoacă mai multe întrebări. În prezent, juriştii noştri sunt în proces de verificare şi prezentare a acestor probe în judecată pentru a cere contestarea şi organizarea alegerilor repetate în aceste circumscripţii electorale. Decontează liberalul Dorin Chirtoacă rezultatele guvernării AIE? Aşa-numitul liberal Dorin Chirtoacă, care mai curând este un fel de inchizitor politic prin felul în care gândeşte şi vorbeşte, s-a ocupat patru ani la Primărie de un singur lucru – organizarea de show-uri politice. La asta se pricepe bine, trebuie să recunosc. Pe vremea mandatului de primar a fost multă demagogie, mult plânset din partea lui şi cam nimic rezultate. Chirtoacă este un exponent tipic pentru întreaga Alianţă de guvernare. Parcă a tunat şi i-a adunat pe toţi de-o teapă: buni demagogi, proşti administratori. Rezultatele usturătoare ale guvernării AIE, inclusiv la Primăria Chişinău, le simt astăzi pe pielea lor majoritatea cetăţenilor. Cât va conta o mobilizare reală a partidelor din interiorul arcului guvernamental pentru turul al doilea al alegerilor? Am impresia că liderii unor partide se vor limita doar la declaraţii, pentru că nu e în interesul lor partinic să promoveze activ un oponent politic, chiar dacă acest oponent este temporar partener de coaliţie. Dar chiar şi în cazul unei mobilizări reale, mă îndoiesc că asta îl va ajuta cu ceva pe Chirtoacă. Pentru că împotriva lui Chirtoacă există o altă mobilizare, foarte reală şi impunătoare, mobilizarea tuturor nemulţumirilor şi dezamăgirilor acumulate de chişinăueni în ultimii patru ani. Pentru Chirtoacă a venit timpul să-şi facă bagajele şi, din câte am auzit, deja şi le face.

EXERCIŢIU DE IMAGINAŢIE

În cazul în care obţine fotoliul de primar, Igor Dodon susţine că va încerca să colaboreze cu guvernul condus de Vlad Filat. "Nu voi fi un primar plângăreţ şi certăreţ", spune el

Evenimentele de la 7 aprilie 2009 au prilejuit o confruntare dură între politicienii de dincolo şi de dincoace de Prut. Este gata Partidul Comuniştilor de o reconciliere cu România? Care ar fi condiţiile? Suntem un stat moldovenesc, suntem moldoveni. Avem cultura, limba şi destinul nostru moldovenesc. Dacă conducătorii voştri politici de la Bucureşti, sunt gata să înţeleagă şi să accepte aceste realităţi, suntem şi noi gata să ne îmbrăţişăm cu ei călduros, ca între vecini, ca între buni prieteni, ca între oameni care am avut şi o istorie comună. Dar întrebaţi-i pe conducătorii voştri politici: sunt ei gata să înţeleagă aceste realităţi? "Chirtoacă se ruşinează să facă referire la România"

Spuneaţi recent că unii s-au procopsit cu profitabila "profesie de români". Mai este relaţia cu România o miză în alegerile de la Chişinău? După ce, în 2007, a fost ales primar, Dorin Chirtoacă a plecat la Bucureşti cu o ulcică de pământ moldovenesc, în dar pentru preşedintele Băsescu. Gestul a fost de multă lume neînţeles, sau prea bine înţeles şi blamat. Acum, în această campanie, Chirtoacă maschează intenţiile sale unioniste, la fel cum l-a ascuns prin tufişurile electorale pe unchiul său Mihai Ghimpu, care e cam impulsiv din fire şi are "darul" de a vorbi ca din topor. Se vede că Chirtoacă se ruşinează să facă referire la România şi la Ghimpu. Sau e doar o chestiune de strategie electorală. Dacă e aşa, putem presupune că relaţia cu România, în opinia lui Dorin Chirtoacă, nu e un element de avantaj pentru el în aceste alegeri. Ce rol ar trebui să joace Federaţia Rusă în viitorul Republicii Moldova? Acelaşi pe care ar trebui să-l joace şi România: mai puţină prezenţă în treburile interne ale Republicii Moldova, mai multă complezenţă în relaţiile externe. Şi totul va fi bine.

Care ar fi prima măsură pe care aţi lua-o în calitate de primar general? În primul rând, voi convoca tot activul administraţiei municipale şi voi reformata modul în care angajaţii trebuie să-şi execute obligaţiunile de serviciu. În al doilea rând, voi avea un şir de întâlniri cu toţi directorii întreprinderilor municipale, pentru a le aduce la cunoştinţă cerinţele mele faţă de ei şi pentru a identifica împreună modalitatea de a scoate povara tarifară grea de pe umerii cetăţenilor, totodată găsind căi de dezvoltare pentru respectivele întreprinderi. În al treilea rând, voi demara de urgenţă, împreună cu responsabilii, un plan de reparaţie capitală şi reconstrucţie a drumurilor din municipiu. Şi acesta e abia începutul. Cum veţi colabora cu guvernul Alianţei pentru Integrare Europeană? Eu voi fi primar, nu parlamentar. Deci prioritare vor fi chestiunile ce ţin de administaţie, nicidecum cele politice. Într-un asemenea context, strict profesional, este mult mai uşor să te înţelegi cu diferiţi colegi din Primărie, dar şi de la conducerea ţării. Atâta timp cât vom pune pe prim plan problemele şi soluţiile, nu ideologiile şi ambiţiile personale, consider că orice colaborări şi parteneriate sunt nu doar posibile, dar şi necesare, justificate. Am toată convingerea că voi putea comunica cu toate verigile puterii din ţară, inclusiv cu primul-ministru, ceea ce nu a putut face Dorin Chirtoacă pe parcursul a patru ani. Deci nu voi fi un primar plângăreţ şi certăreţ. CARTE DE VIZITĂ

Al doilea om în guvernul Greceanîi

  • S-a născut pe 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Străşeni;
  • În 1997, a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova şi, un an mai târziu, Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice. A terminat ulterior Facultatea de Drept economic din cadrul Institutului Internaţional de Management;
  • Este lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova, lector superior la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, la Institutul Internaţional de Management, precum şi la Universitatea de Stat din Moldova;
  • În mai 2005, Dodon devine viceministru al economiei şi comerţului. În septembrie 2006, Igor Dodon e numit în funcţia de ministru al aceluiaşi minister. Preia acelaşi portofoliu în guvernul format de Zinaida Greceanîi în martie 2008 şi devine prim-viceprim-ministru. În momentul de faţă, este deputat pe listele PCRM.