Președintele Chinei vizitează pentru prima oară Federația Rusă de la debutul agresiunii din Ucraina, cu un plan de pace pentru Vladimir Putin. Invitatul jurnaliștilor EVZ Robert Turcescu și Mirel Curea, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, a comentat toate părțile mai puțin vizibile ale vizitei lui Xi Jinping la Moscova.
Xi Jinping este primul lider care se întâlneşte cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul a anunţat că va fi discutat parteneriatul extins și cooperarea strategică dintre Rusia și China. China și Rusia „au obiective similare”, i-a spus lui Vladimir Putin președintele chinez Xi Jinping, în prima întrevedere oficială.
Marile puteri au o relație calibrată
Provocat de jurnalistul EVZ Robert Turcescu să analizeze mesajele subliminale transmise dincolo de standardele de protocol ale unui întâlniri de gradul zero, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a punctat că întotdeauna ce este mai important nu se vede. În primul rând, a observat fostul demnitar, faptul că prima discuție din cadrul vizitei lui Xi la Kremlin a durat nu mai puțin de 4 ore și jumătate este semnificativ.
„Faptul că au avut un tête-à-tête de 4 ore jumate, practic a acoperit toată problematica. Din experiență ce se comunică public, toate comunicatele, sunt deja convenite până la sfârșitul vizitei. Între marile puteri există, cum se numește, o relație calibrată. Hai să luăm Taiwanul. Relația China-SUA-Taiwan din strategiile lor, nu din declarații politice conjuncturale. Ce spune China? Folosirea forței e ca ultimă instanță, după ce am epuizat toate căile pașnice. Întrebi Washingtonul, care e poziția voastră? Vom sprijini Taiwanul în condițiile unei agresiune. În al doilea rând, recunoaștem o singură Chină. E foarte greu să îți dau un răspuns punctual. Această ambiguitate constructivă, cum se numește în lumea asta, e state of affairs. Să vedem în funcție de evoluții care e poziția noastră, nu avem o poziție fixă", a explicat fostul demnitar.
Statele Unite se tem de un singur lucru: alianța China-Rusia
Pe de altă parte, a mai punctat Cristian Diaconescu, Rusia pornește de pe o poziție inferioară în aceste negocieri, în vreme ce China va profita de poziția sa superioară inclusiv pentru a lansa un avertisment către marele său rival la hegemonia mondială, America. „China are o economie de 8 ori mai mare decât Federația Rusă. E pe locul doi după Statele Unite. În această situație de criză, care a implicat spațiul euroatlantic solidar și leadership-ul american, China face un pas în față încercând, pe un fundal de ascendent, să genereze un anume tip de presiune prin apropierea de Federația Rusă. Observați că ei nu vorbesc de parteneriat strategic, vorbesc de relații strategice. Diferența e enormă în meseria asta.
Atunci face acest pas pentru că știe foarte bine că, dacă ar fi o alianță în această lume care să preocupe serios Statele Unite, ar fi o alianță China-Federația Rusă. Atunci amenință cu această perspectivă fără a duce tot procesul până la capăt. Cred că așa vor evolua".
„E aceeași combinație de vectori ca în raportul China-Taiwan. Am putea să, ia vedeți că am putea să", a observat la rândul său co-moderatorul Mirel Curea.