Exclusiv. Ce se întâmplă dacă Putin atacă România și cât de bine suntem pregătiți ca popor pentru a face față unei astfel de amenințări. Video

Exclusiv. Ce se întâmplă dacă Putin atacă România și cât de bine suntem pregătiți ca popor pentru a face față unei astfel de amenințări. Video

De când Vladimir Putin a atacat Ucraina acum un an, în rândul statelor, mai ales a celor vecine, a apărut preocuparea că Rusia le poate ataca și pe ele. Deși un astfel de scenariu nu este deocamdată luat în calcul, în cazul unui război în România, trebuie acționat prompt, iar populația trebuie pregătită pentru a face față pe front.

Invitat, miercuri, în podcastul moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, la evz.ro, a fost generalul Dan Grecu. Aceasta a vorbit despre scenariile în caz de război în România, despre ce trebuie să facă civilii, dar și despre ce se întâmplă dacă Putin decide totuși să atace o țară membră NATO.

Apărarea țării se realizează prin pregătirea populației

Generalul Dan Grecu a spus că la nivelul comunicării țara noastră stă foarte prost, din toate punctele de vedere. „Opinia mea este că respectând confidențialitatea unor anumite date, populația trebuie să fie informată cu tot ceea ce face președintele, Guvernul, Parlamentul, primarul și tot ce mai vreți dumneavoastră.

O parte din apărarea patriei se realizează prin pregătirea populației. Pe unii îi faci să lupte, dar pe toți trebuie să îi faci în măsură să se protejeze, să conștientizeze, să înțeleagă. Așa cum e la inundații, așa este și la un atac aerian, și la un nor radioactiv, trebuie să știi niște măsuri. Faptul că le pui pe un site și ele stau acolo nu e ok. Asta trebuie să fie un proces de educare care să înceapă din clasa a I-a și să se termine cu pensionarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eu sunt ferm convins că planurile existente la nivelul structurilor care sunt responsabile cu gestionarea există și ele vor acționa. Și Armata, și poliția de frontieră și ceilalți”, a spus acesta.

El a continuat și a dat asigurări că pentru moment nu trebuie să se creeze panică degeaba, dar că nu este rău să ne pregătim pentru orice posibilă amenințare. În acest sens trebuie să acționeze toți actorii, inclusiv presa, pentru a informa și pregăti populația pentru apărare.

„În România este legea exactă care spune cum trebuie să acționeze fiecare. În primul rând, toți suntem datori să apărăm patria, este o datorie constituțională. În al doilea rând există legea care spune cum se face acest lucru. În al treilea rând există structurile teritoriale, centrele militare zonale sau județene, care au în evidență toți rezerviștii care vor fi chemați. Forțele oficiale declarate ale rezerviștilor sunt de 80-90.000, dublul existentului. În realitate, toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani pot să fie chemați în primă urgență, după care se extinde până la 60 de ani și 64 de ani pentru generali.

Cei care n-au făcut stagiul militar vor fi încorporați, trimiși într-o unitate de instrucție, unde vor face perioada de instrucție corespunzător armei la care sunt repartizați și după care vor fi repartizați într-o unitate militară”, potrivi generalului.

Care va fi situația dacă Putin va ataca România

Vorbind despre cât va rezista Rusia dacă ne atacă, generalul Dan Grecu a subliniat că e greu să se vehiculeze o perioadă, dar țara noastră are anumite avantaje care vor destabiliza agresorul și care ne-au ajutat și în Primul Război Mondial.

„Rușii ziceau că ucrainenii rezistă trei până la șapte zile. Tocmai au trecut 367 de zile. Să nu credeți că la noi va fi altfel. E greu de a da un timp. Dar dacă tot vorbiți de scenariul ăsta avem o situație relativ bună. De la nord la sud există un lanț de munți care aproape două treimi acoperă țara, o ofensivă dinspre mare este supusă la mari pierderi din partea agresorului, între mare și respectivul lanț de munți avem și Delta, așa că rămâne eterna linie Focșani - Nămoloasa care poate să fie sau poate să nu fie un punct nevralgic într-un scenariu ipotetic.

Ne-a ajutat în Primul Război Mondial. Există astfel de probleme care se iau. Sunt zone grele, așa ar putea să fie, că doar nu o să vină dinspre sârbi sau dinspre unguri, dinspre est trebuie să vină, nu poate să vină dinspre vest”.

În acest context, generalul a subliniat că nu crede în acest scenariu, având în vedere că Federația Rusă nu e capabilă să cucerească Ucraina, darămite să meargă mai departe.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro