Exclusiv. Ce jocuri fac partenerii strategici NATO și UE? Vor să ne unim cu Republica Moldova, dar nu ne susțin în Schengen. Video

Sursă: Fotografescu | Dreamstime.com

Cel mai mare eșec al clasei politice de după 89 începe să se deconteze. Refuzul Austriei și Olandei de a aproba integrarea țării noastre în Schengen repune pe tapet cât de reală este susținerea structurilor în care românii și-au pus mereu mari speranțe: Uniunea Europeană și NATO. După întâlnirea foarte recentă a președintei Republicii Moldova cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, în care Maia Sandu a cerut suportul Comisiei Europene în direcția unirii, se pune întrebarea care sunt interesele reale ale Uniunii Europene și ale NATO, care nu ne-au arătat prea multă susținere în chestiunea Schengen, au comentat Robert Turcescu și invitații săi în podcastul EVZ Play.

În viziunea jurnalistului de investigații Bogdan Comaroni, este dureroasă lipsa de susținere a partenerului strategic din punct de vedere militar de care România este atât de mândră, NATO, în chestiunea Schengen. Însă și Uniunea Europeană, care pare favorabilă ideii de unire a României cu Republica Moldova (soluție care ar putea scuti blocul comunitar de foarte multe probleme, cum a declarat recent Ion Cristoiu în studioul EVZ-Capital), duce o politică duplicitară față de România.

Comaroni: Maia Sandu i-a cerut unirea Ursulei von der Leyen

„Singura concluzie este că partenerul strategic își dorește unirea Moldovei cu România, rapidă, care să sară orice etape, pentru că unirea bagă Moldova și în UE, și în NATO. Astăzi a venit Maia Sandu și a spus că accelerează calea de intrare în UE în 2023. Stoltenberg a zis că războiul trebuie înghețat, iar granița trebuie securizată. Occidentul și-a terminat munițiile, acum trebuie să ceară muniții de la industria de armament. Trebuie să mergem din nou către Războiul Rece, așa a spus și Stoltenberg.

Trebuie să extinzi NATO către zona de conflict, iar ambele părți vor intra într-o cursă a înarmării. S-a dus Ursula von der Leyen la Chișinău, iar ziarul Timpul a avut surse clare că Maia Sandu alături de Ursula a cerut unirea cu România. Când a aflat Iohannis, nu ar fi acceptat, spune Timpul.

Sursa: Facebook/ Maia Sandu

Octavian Hoandră: Unirea nu se va face niciodată

În altă ordine de idei, apreciază Bogdan Comaroni, nu este suficient ca unirea să se negocieze la nivel de președinți, ci pentru a deveni un proiect fezabil este nevoie de susținerea marilor puteri.  „S-au făcut sondaje de opinie în Moldova despre unirea cu România. Doar 38% dintre moldoveni doreau unirea, acum după criza cu gazele și energia, procentul s-a dus spre 40%. Moldova este o zonă importantă pentru război, partenerul strategic și unirea cu România. Unirea nu se poate face între Iohannis și Maia Sandu", a subliniat redactorul-șef Ziuanews.

Octavian Hoandră. Sursa: arhiva EVZ

Scriitorul și jurnalistul clujean Octavian Hoandră a opinat că pentru români e o utopie să se gândească la unire. Momentul a fost ratat pe vremea președintelui Iliescu, atunci când americanii au părut favorabili ideii, însă în prezent contextul e altul și presupune obligatoriu un referendum.

„Nu se va întâmpla niciodată. Parlamentul SUA, în timpul lui Iliescu, a aprobat unirea. Dacă Iliescu nu era pro-rus se putea înfăptui. Acum trebuie referendum. Vocile românești sunt puține. Ce se întâmplă cu Schengen și Moldova este exprimarea clară a eșecului politicii românești din ultimii 15 ani. Nu avem un post de radio în Moldova, nu avem investiții, acolo e plin de rusofoni. Maia Sandu e cu mii de protestatari la ușă și ea vrea să se unească cu România”, a atras atenția Hoandră.

Emisiunea integrală: