Medicul Lucian Duţă a fost prima voce care a spus răspicat în spațiul public că statul român s-a centrat mai mult pe vaccinare și nu asigură românilor accesul la tratamente care pot evita o evoluție gravă a infecției cu coronavirus. Invitat în podcastul EVZ-Play de miercuri, medicul a lansat o nouă dezbatere publică: cât de sigur e vaccinul pentru viitorul sănătății noastre și de ce firmele producatoare nu-și asumă plata eventualelor despăgubiri? Acesta acuză o propagandă pseudo-știinșifică ce deviază atenția de la adevăratele efecte negative ale vaccinării.
Aflat la a treia apariție în studioul EVZ după ce primele două ediții au devenit virale pentru că spuneau niște realități evitate de televiziunile mainstream, medicul Lucian Duţă a discutat, la invitația moderatorului Robert Turcescu și în tandem cu jurnaliștii Bogdan Comaroni şi Octavian Hoandră, ce conține de fapt vaccinul și de ce companiile producătoare nu își asumă riscurile produsului contestat de mulți.
„Oamenii până în 50 de ani fără comorbidități să-și pună întrebări legate de viitoare efecte adverse"
„E clar că strategia de luptă împotriva Covid în toată lumea e vaccinarea. A doua este testarea pentru identificarea și izolarea bolnavilor, respectiv ruperea lanțului de transmisie. A treia strategie e tratamentul. În România nu se aplică punctele 2 și 3, nu avem o strategie agresivă de testare, nu mai vorbim de tratamente. În spitale nu există în continuare aceste tratamente. Persoanele în vârstă sau care au comorbidități ar face bine să se vaccineze. Agresivitatea acestei boli pe organismele slăbite s-a dovedit că e mult mai mare. Oamenii până în 50 de ani fără comorbidități să-și pună întrebări legate de viitoare efecte adverse".
Dr. Duță: Testarea masivă izolează pozitivii
Întrrebat de Robert Turcescu de ce este utilă o testare în masă, expertul a explicat: „izolează formele de boală, le dai tratament (n.r. - cazurilor pozitive). Asta e logica campaniei de testare în masă, a identifica vectorii de transmisie, a-i izola și am spus foarte clar punctul 3, a le da tratamente".
Vaccinul nu prezintă garanții contra cancerului și mutațiilor genetice
„Există un grad de relativism în a da răspunsuri ferme în ceea ce privește efectele pe viitor ale acestui vaccin. Nu avem la ora aceasta garanții, și aici citez din prospectul producătorului: nu s-au făcut studii de genotoxicitate și carcinogeneză.
Medicul a precizat că vaccinurile clasice sunt studiate pe o perioadă lungă, chiar și de 10 ani, tocmai pentru a urmări efectele la distanță. În cazul acestui vaccin producătorul și-a asumat în mod negativ, îți spune în prospect că nu există garanții. Uniunea Europeană a venit cu o propunere, zilele trecute, de înființare a unui fond de despăgubire a celor care au suferit efecte adverse. Încearcă cumva să ofere despăgubiri pentru eventuale efecte adverse în viitor. Dacă tu ca stat îmi tot spui să mă vaccinez, dar la final se vor întâmpla niște nenorociri, cine va întreține familia unui om care s-a vaccinat și poate pățește ceva. Nu vi se pare normal să dăm dovadă de solidaritate? Cer companiilor producătoare de vaccinuri să își asume prin contract astfel de despăgubiri", a întrebat medicul Lucian Duță.
Duță: Copiii cu vârste între 5-12 ani sunt expuși la riscuri
Specialistul a explicat motivul pentru care nu își vaccinează copiii anti-Covid. „Îmi asum în continuare că neexistând acreditarea acestui vaccin pentru copii între 5-12 ani, nu îmi voi vaccina copiii. Motivul e extrem de simplu. Organismele acestor copii se dezvoltă într-un anumit fel până la vârsta majoratului. Există salturile de dezvoltare imunologică și hormonală care, dacă interferi, nu prea se știe ce se întâmplă în viitor. Copiii fac forme de Covid, dar le trec cu bine".
Ediția integrală a podcastului poate fi vizionată aici: