Ce trebuie să știi despre miocardită și pericardită. Cât de periculoase sunt efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19

Ce trebuie să știi despre miocardită și pericardită. Cât de periculoase sunt efectele adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19 Sursa: Pixabay

Comitetul de coordonare a vaccinării a emis, luni, 19 iulie, un document în care explică o serie de aspecte referitoare la miocardită și pericardită, despre care amintim că pot fi întâlnite ca efecte adverse la vaccinarea împotriva coronavirusului. Trebuie menționat însă, că astfel de cazuri sunt rare, potrivit autorităților.

Iată tot ce trebuie să știi despre miocardita și pericardita care pot apărea ca reacții adverse la vaccinarea împotriva coronavirusului. CVCAV a emis, luni, un document care prevede mai multe informații despre cele două condiții de sănătate, cu precizarea că astfel de cazuri de reacții sunt rare. De asemenea, autoritatea mai transmite că beneficiile sunt în număr mai mare decât riscurile.

Ce sunt miocardita și pericardita. Cum se manifestă

Cele două condiții medicale - miocardita și pericardita - reprezintă boli inflamatorii ale inimii și pot apărea ca urmare a infecțiilor sau a dezvoltării unor boli autoimune.

Simptomele miocarditei pot să varieze, de la caz la caz, însă printre cele mai comune se numără: senzația de respirație dificilă (ce poartă numele de dispnee), bătăi puternice ale inimii, care pot deveni și accelerate (palpitații) și durere în piept.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care o persoană prezintă aceste simptome, autoritățile recomandă contactarea serviciilor de urgență.

La nivelul Uniunii Europene, numărul pacienților care prezintă miocardită sau pericardită variază între 1 și 10, prin raportare la 100.000 de persoane, anual. Acești pacienți nu sunt vaccinați.

Cât de frecvente au fost cazurile de inflamație a inimii

În Spaţiul Economic European (SEE) au fost raportate 145 de cazuri de miocardită, în rândul persoanelor vaccinate cu serul Comirnaty și 138 de cazuri de pericardită în urma imunizării cu același ser.

Alte 19 cazuri de miocardită au fost înregistrate în rândul persoanelor imunizate cu Spikevax, alături de 19 cazuri de pericardită.

Simptomele, în aceste cazuri, au fost tratate cu medicamente sau repaus, notează news.ro.

Care este categoria de risc

Potrivit președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță, cele mai multe cazuri de reacții adverse la nivelul inimii sunt raportate în cazul tinerilor cu vârste până în 30 de ani. Reacțiile adverse se manifestă în special în rândul bărbaților și cu precădere după administrarea rapelului.

„Sunt ridicate semnale de siguranță legate de riscul de inflamație cardiacă. Mai frecvent apare la persoane sub 30 de ani, în mod deosebit la bărbați și mai frecvent după a doua doză de vaccin. Frecvența raportată la vaccinurile bazate pe ARN mesager este de circa două cazuri la 50.000 persoane vaccinate cu a doua doză", a transmis medicul militar.