EXCLUSIV Capital: Suma INCREDIBILĂ plătită de stat celor care au cerut DESPĂGUBIRI de la ANRP

EXCLUSIV Capital: Suma INCREDIBILĂ plătită de stat celor care au cerut DESPĂGUBIRI de la ANRP

Statul a plătit, la începutul acestei luni, 256 de milioane de lei despăgubiri pentru drepturi litgioase câştigate în instanţă, pentru proprietăţi confiscate de regimul comunist. Dosarele despre care vorbim sunt foarte cunoscute şi au intrat inclusiv în vizorul DNA şi al Corpului de Control al Premierului. Plăţile vin în contextul în care apar tot mai multe avertismente cu privire la trecerea pragului deficitului bugetar. De altfel, cheltuielile suplimentare cu plata gărzilor medicilor au fost amânate cu o lună, respectiv 1 octombrie, tocmai din lipsă de resurse.

Aceste plăţi care încarcă datoriile statului, vin în contextul în care deficitul bugetar riscă să depăşească pragul de 3% din PIB, iar multe măsuri nu au fost aplicate sau au fost amânate din lipsă de bani. Un exemplu este plata gărzilor suplimentare efectuate de medici care se va plăti nu mai devreme de 1 octombrie, tocmai din lipsă de resurse. Orice cheltuială pune presiune puternică pe deficit. De altfel, prioritizarea cheltuielilor este esenţială, spun specialiştii.

Sumele plătiţe săptămâna trecută de stat ca despăgubire au fost stabilite de instanţă, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive. În momentul în care ANRP primeşte aceste sentinţe este obligat să le pună în executare, a exlicat pentru Capital George Băeşu, preşedintele instituţiei.”Valorile acestor despăgubiri sunt mari. Evaluarea loc poate ridica semne de întrebare. De altfel, au fost investigate atât de DNA cât şi de Corpul de Control al Premierului. Însă statul nu poate să intervină la sume. Ele sunt stabilite de judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar plăţile le face ministerul de Fnanţe, în tranşe, pentru respectivele dosare, încă din 2013”, a explicat George Băeşu, preşedintele ANRP. Potrivit acestuia, Comisia de la ANRP trebuie să pună în executare aceste hotărâri judecătoreşti. „AM avut spectrul falimentului personal în urmă cu circa doi ani pentru că nu am pus în executare titluri judecătoreşti. Asta din cauza amenzilor usturătoare de care eram pasibil”, a spus Băeşu.

Ministerul de Finanţe este obligat să facă plăţile în maximum şase luni din momentul emiterii de către ANRP a titlului de plată. Suma dispusă de instanţă trebuie achitată potrivit legislaţiei în vigoare, în 5 tranşe egale, pe o perioadă de 5 ani.

Locul 1: Vorbim de cazuri celebre, precum cel al nepotului lui George becali, Vasile Geambazi, care a primit săptămâna trecută 59,5 milioane de lei de la statul român, după ce a cumpărat drepturi litigioase de la foştii proprietari. În acest caz este vorba de un teren din judeţul Ilfov pentru care a obţinut o despăgubire de 70 de milioane de euro, decizie a Curţii Supreme.

Locul 2: Un alt client al despăgubirilor este Steven Ausnit, care a primit chiar săptămâna trecută 25,48 milioane de lei de la statul român. Steven Ausnit, 92 de ani, fiul celebrului industriaş interbelic Max Ausnit, a recuperat mai multe prorpietăţi de la statul român, pe lângă bani. Dintre acestea, cea mai cunoscută este un palat din Bucureşti pe care i l-a vândut, în două zile, lui Gigi Becali. Tatăl său, Max Ausnit a fost acţionar la cea mai mare companie din România interbelică: Uzinele şi Domeniile Reşiţa care avea, în 1938, peste 16.600 de angajaţi şi cel mai mare capital social. Împreună cu fratele său, Edgar, deţinea societatea Titan-Nădrag-Călan, cu peste 4.900 angajaţi.

Citește mai mult pe Capital.ro