EXCLUSIV. Când sufletul se înstrăinează de noi. Părintele Pantelimon despre cât de ușoară poate fi fericirea (VIDEO)

EXCLUSIV. Când sufletul se înstrăinează de noi. Părintele Pantelimon despre cât de ușoară poate fi fericirea (VIDEO) Sursa: arhiva EVZ

Mănăstirea Oașa din județul Alba nu este doar un loc, ci un așezământ care te învăluie într-o stare de spirit, spunea un reporter acum câțiva ani. O simt și o mărturisesc toți oamenii care îi trec pragul. Părintele Pantelimon este omul pentru care revelarea lui Dumnezeu i-a schimbat viața. A dat fericirea lumească pe una mult mai de preț.

Mănăstirea Oașa este viețuită de monahi intelectuali, în frunte cu Părintele Iustin Miron, veniți în anul 2000 de la Schitul Poșaga de pe Valea Arieșului. Aflați în zilele acelea sub ascultarea Părintelui Teofil Părăian de la Sâmbăta, duhovnicul lor de atunci, au îndrumat tineri prin organizarea de tabere. În vecinătatea Munților Șureanu au instalat un laborator duhovnicesc. O tradiție care aduce laolaltă sute de tineri în fiecare an.

A ajuns monah pentru că se simțea bătrân sufletește

Unul dintre cercetătorii acestui laborator este Părintele Pantelimon Șușnea. Originar din Timișoara, Părintele este absolvent de Belle Arte, pictor de icoane și pasionat de fotografie. Invitatul jurnaliștilor Mirel Curea și Dan Andronic în emisiunea transmisă pe canalul de YouTube Evz-Capital și pagina de Facebook evz.ro, Părintele Pantelimon a vorbit despre mai înseamnă în zilele noastre Credință și Iubirea de Oameni.

Părintele Teofil Părăian a fost îndrumătorul spiritual al Părintelui Pantelimon

Rugat să explice cum a ajuns de la o viață profană (era rocker în tinerețe) la lepădarea de lume pentru a se dedica dificilei vieți de monah, invitatul a subliniat că schimbarea a venit cumva contrar voinței sale, într-un moment în care se simțea bătrân sufletește. Își pierduse entuziasmul, idealismul, spiritul de sacrificiu, pe scurt era într-un moment de cădere sufletească. Șansa sa a fost întâlnirea cu părintele Teofil Părăian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Frumusețea e o responsabilitate față de celălalt

O temă dificilă pentru orice duhovnic este să convingă oamenii care se simt nefericiți sau tulburați sufletește că e vorba de o perspectivă greșită. „Fericirea ține de percepție, care e legată și de suflet. Dacă ajungi să crezi că sufletul e o componentă importantă a vieții tale. Dar nu gândindu-te la suflet ca la o noțiune fără suport în planul simțirii sau o proiecție interioară. Dacă ajung să se convingă de importanța sufletului pornind de la un zâmbet sau o lacrimă... Frumusețea e o chestiune de necesitate și o responsabilitate. Dacă nu devenim frumoși ce să dăruiești? Înjurături, brutalitate? Avem responsabilitatea de a avea un aport de frumusețe în viața celuilalt, în comportament, în cuvinte, în tot ceea ce faci pentru el", a explicat părintele de la Oașa.

Mănăstirea Oașa

Acesta a completat că în lumea contemporană fericirea se confundă cel mai ades cu senzualitatea din cauză că cea din urmă este intens promovată. Cea mai mare și des întâlnită confuzie se face mai ales în căsătorii, când se pune prea mare accent pe sexualitate, igorându-se că adevărata fericire într-un cuplu vine din calitatea legăturii sufletești, a completat părintele.

Versiunea integrală a unui interviu de colecție poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro