Maestrul Ion Cristoiu a vorbit, în podcastul EVZ-Play realizat de Robert Turcescu, despre întâlnirea istorică dintre Mihail Gorbaciov şi Ceauşescu. Cristoiu a trăit momentul Gorbaciov-Ceauşescu, l-a studiat, a scris despre el şi a vorbit pentru telespectatorii EVZ-Capital despre anii în care s-a produs căderea comunismului și visul ratat al perestroikăi.
Moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, ultimul președinte al Uniunii Sovietice, lasă în urmă multe mistere. Biografia lui conține o serie episoade controversate, astfel că unii îl consideră erou, alţii îl văd ca pe cel care a dus rușii în prăpastie. Robert Turcescu și invitatul său, jurnalistul, publicistul și istoricul Ion Cristoiu, au analizat cele mai problematice aspecte legate de cariera sa politică.
Ceaușescu i-a stat lui Gorbaciov ca un ghimpe în coastă
O parte importantă din cariera fostului președinte al URSS are legătură cu prăbușirea lui Nicolae Ceaușescu, consideră Cristoiu. Invitatul a invocat o politică a conducătorilor sovieticilor. De câte ori venea un nou lider la Kremlin, conducătorii din țările comuniste satelit ale Moscovei erau schimbați. Ceea ce nu s-a întâmplat cu Ceaușescu, care a avut talentul de a găsi stratagema prin care să evite înlocuirea sa. De aici a debutat resentimentul pe care Gorbaciov i l-a purtat încă dinainte de prima sa vizită oficială la București.
„Când a venit la Kremlin, nu a fost în stare să se impună. A fost controlat de oamenii mai importanți ca el. (...) A găsit în Nicolae Ceaușescu un tip care s-a opus. Problema cu Ceaușescu a fost abilitatea lui, trebuia să-l înlocuiești la Congres (n.r. - al Partidului Comunist Român, care organiza alegeri cu rezultat cunoscut dinainte la 4 ani). Antipatia lui Gorbaciov a început dinainte să vină la București".
Cristoiu: Căderea lui Ceaușescu e opera unei colaborări: rușii, francezii și americanii
Pe măsură ce reformele anunțate de Mihail Gorbaciov erau tot mai promovate în țările fost comuniste din Estul Europei, Ceaușescu dădea semne tot mai vădite că nu are de gând să facă un pas înapoi. De altfel, românii vroiau mai degrabă căderea lui din cauza condițiilor groaznice de trai, decât a comunismului, a menționat invitatul, care a dat detalii spectualoase, trăite pe viu, din perioada care a precedat prăbușirea dictaturii comuniste și a cultului lui Ceaușescu.
Chestionat de moderatorul Robert Turcescu dacă putem considera că autorul perestroikăi a avut un rol în înlăturarea de la putere a ultimului președinte comunist al României, invitatul a confirmat. „Ceaușescu a fost manipulat. Era fisura din lagărul comunist. (...) Procesul Ceaușescu a fost unul tipic rusesc. Rușii sunt atât de perverși cu coloniile că ne-au pus pe noi să îl executăm. Puteau să-l împuște pe drum. (...) Căderea lui e opera unei colaborări: rușii, francezii și americanii (n.r. - serviciile secrete ale acestor țări)", a argumentat Cristoiu, aducând ca exemplu un episod din timpul manifestațiilor de la clădirea Comitetului Central, avându-i ca protagoniști pe agenții serviciilor secrete din țările menționate.
Emisiunea integrală: