Exclusiv - Bugetul țării, afectat din cauza unei activități la care românii renunță forțat

42 de campionate din fotbal din Europa sunt suspendate din cauza pandemiei de coronavirus. În acest moment este blocat și un domeniu foarte bănos: jocurile de noroc.

Toată Europa fotbalistică a luat o pauză forțată, din cauza coronavirusului. Și viitorul este incert, pentru că nu se știe dacă actualul sezon, 2019 - 2020 se va încheia. La mijlocul săptămânii s-a mai jucat fotbal la nivel înalt, în Liga Campionilor și Liga Europa. În unele locuri, chiar cu spectatori, așa cum a fost cazul la Leipzig - Tottenham sau Liverpool - Atletico Madrid.

Deși Germania n-a fost ocolită de coronavirus, nemții nu au suspendat, inițial, fotbalul. Dar, ieri, Federația a anunțat că nu se va mai disputa nimic în weekend. Se joacă fără spectatori în Rusia, Turcia, Serbia, Suedia, Ungaria, Ucraina, Muntenegru, Kosovo și Azerbaidjan. Normal, cu spectatori, se vor desfășura partidele din Gibraltar, Belarus și Islanda.

Foarte probabil, săptămâna viitoare, UEFA o să anunțe că suspendă Liga Campionilor și Liga Europa, așa că iubitorii fotbalului vor rămâne fără meciuri. Efectul negativ se vede la televiziunile deținătoare de drepturi TV, care nu mai pot vinde publicitate și trebuie să acopere spațiul de emisie. Suspendarea fotbalului aduce mari probleme financiare și pentru casele de pariuri.

Fenomenul a luat amploare în România, în ultimii ani, atât în mediul on-line cât și terestru. Este suficient să vedem frecvența caselor de pariuri pentru a înțelege apetența românilor pentru jocurile de noroc. În lipsa evenimentelor, pariorii au rămas fără obiectul activității. Oferta caselor este din ce în ce mai săracă, în condițiile în care și tenisul, al doilea cel mai pariat sport după fotbal, și-a suspendat multe evenimente.

În România, jocurile de noroc aduc la bugetul de stat minimum 1 miliard de euro pe an. „Veniturile la bugetul de stat aduse prin ONJN și ANAF, din jocuri de noroc, se ridică la 1-1,2 miliarde de euro, anual”, a spus Sorin Constantinescu, consilier al Guvernului României în domeniul jocurilor de noroc.

„În momentul de față vorbim despre un dezinteres al jucătorilor față de pariuri, indiferent că vorbim despre mediul on-line sau de cel off-line. Încasările caselor au scăzut dramtaic în ultimele două săptămâni și estimăm că la fel va fi și în următoarele săptămâni, în condițiile în care evenimentele majore sunt suspendate.

Cele mai pariate sunt campionatele de fotbal din România, Anglia, Spania, Germania și Italia. Deocamdată stăm în stand-by. Se mai mișcă treaba în zona loteriilor, dar și aici numărul jucătorilor a scăzut, de când cu nebunia creată de coronavirus, agențiile sunt mai mult goale”, ne-a declarat un reprezentant al unei case de pariuri.

Astăzi, o oferta caselor de pariuri ar fi trebuit să fie una bogată, dar ea cuprinde doar meciuri din ligile inferioare engleze și din Africa de Sud, Algeria, Argentina, Chile sau Emiratele Arabe Unite.

Pierderile pentru casele de pariuri și pentru buget sunt greu de estimat în acest moment. La o medie anuală de 1,2 miliarde de euro plătite către stat, reiese o medie de 120 de milioane de euro lunar. Scăderea activității a început în ultima săptămână și va continua cel puțin o lună, perioada în care au fost suspendate marile campionate.

EURO 2020, un alt eveniment foarte așteptat și de comunitatea pariorilor, este în pericol, și este de anticipat că el va fi amânat pentru anul viitor. UEFA va face un anunț lămuritor, marți, în urma unei video-conferințe cu toții președinții federațiilor de pe „Bătrânul Continent”.

Un jucător care plasează un bilet la o casă terestră plătește un impozit de 5%. Adică, la 10 lei pariați, 0,5 bani merg către stat. De asemenea, câștigurile de până la 66.750 de lei sunt impozitate cu 1%. cele între 66.750 și 445.000 de lei cu plus 16% (scăzându-se din suma totală 66.750), iar cele de peste 445.000 de lei cu plus 25% (scăzându-se din suma totală 66.750).

Mulți ani, casele de pariuri on-line nu au fost impozitate. Situația a fost reglementată, astfel încât, acum, dacă depui 100 de lei în cont, 2% merg către stat. Suma pe care o poți rula este de 98 de lei. La retrageri, reținerile sunt la fel ca la casele terestre.