Exclusiv. Bomba lui Grindeanu în podcast-ul EVZ. Cea mai scumpă autostradă din lume. Rolul lui Drulă. Video

Exclusiv. Bomba lui Grindeanu în podcast-ul EVZ. Cea mai scumpă autostradă din lume. Rolul lui Drulă. Video Grindeanu Sursa foto EVZ Play

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și vicepremier, a vorbit la podcastul EVZ Play despre cea mai scumpă autostradă din lume: Comarnic-Brașov.

Ministrul Transporturilor spune că, potrivit contractului semnat de predecesorul său, actualul lider al USR Cătălin Drulă, doar realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului autostrăzii Comarnic-Brașov va dura cinci ani. În plus, potrivit estimărilor pe baza datelor actuale, segmentul de drum modern de pe Valea Prahovei ar ajunge la un cost de 8 miliarde de euro, ceea ce ar face să fie cea mai scumpă autostradă din lume.

„Avem o lege foarte neclară pe parteneriatul public-privat. Autostrada Comarnic-Brașov a fost prima pentru care am cerut documentația, să văd în ce stadiu e. Proiectarea e gata, era semnat un contract cu o companie pentru studiul de fezabilitate și proiect, contract pe 4-5 ani. Suntem în același stadiu”, a declarat Sorin Grindeanu la podcastul România lui Cristache.

„Nu e posibil așa ceva: 8 miliarde de euro pentru 120 de kilometri”

Ministrul a explicat și de ce se ajunge la un cost atât de mare. „Costul acestei autostrăzi ar ajunge la 8 miliarde de euro, nu e posibil pentru o sută și ceva de kilometri. Pentru că multe autorități locale preferă soluția de tunel, pentru că sunt stațiuni turistice și toți vor tunel, să nu fie afectat peisajul. Eu nu pot să accept această soluție, finanțarea este foarte greu de găsit. Am cerut să vorbească cu autoritățile locale, ca să ducem suma asta în jos”, a explicat Grindeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest contract a fost semnat de predecesorul meu. Până când nu se termină studiul de fezabilitate și proiectul, CNAIR nu poate face nimic, pentru că a dat o semnătură pe acel contract. Sunt dezamăgit că s-a acceptat această durată. La finalul acestei perioade, după 5 ani, se scoate la licitație”, a mai spus ministrul.

„Prin 2030 ar putea să fie terminată această autostradă”, a mai precizat politicianul, care a explicat că, după expirarea celor cinci ani în care trebuie finalizate studiul de fezabilitate și proiectul, urmează să fie făcute licitațiile pentru construcția efectivă și, apoi, să înceapă lucrările, care nu ar fi gata mai devreme de 3-4 ani.

Ce se poate face pentru a grăbi lucrurile

„Încerc să găsesc înțelegere la cei cu care CNAIR a semnat contractul, să reducem termenele. Pe domnul Drulă nu-l bag în seamă. El e competent doar pe Facebook”, a mai spus Sorin Grindeanu. El a explicat că, fiind un contract comercial cu semnătura autorităților, compania care realizează studiul de fezabilitate și proiectul are libertatea totală de a finaliza cele două documente până la expirarea termenului legal.

În plus, întrebat de Ionuț Cristache dacă nu se poate face un alt contract, cu o altă firmă, pentru același lot de autostradă, ca să fie grăbite lucrurile, ministrul Transporturilor a răspuns negativ. „Nu putem face alt contract, pentru că este finanțare europeană pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectare, ar fi o dublare”.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro