Exclusiv. Bătălia pentru Crimeea a intrat într-o fază decisivă. „Rușii vor fugi cu bicicleta și pe jos”. Video

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Crimeea e perla coroanei pentru năzuințele lui Putin legate de Ucraina. Însă pe măsură ce „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina pare să se eternizeze, noi și noi informații vin să facă și mai de neînțeles ceea ce se întâmplă atât în țara vecină, cât și la Kremlin. Invitat în podcastul Contrapunct EVZ cu Mirel Curea, fostul colonel SRI Tudor Păcuraru a explicat pe larg strategia ucrainenilor pentru a forța rușii să se bată cu propriile arme.

Așa cum jurnalistul Ion Cristoiu a explicat în mai multe rânduri în studioul EVZ - Capital, Crimeea reprezintă un obiectiv strategic major pentru Vladimir Putin. Regiunea istorică are o valoare simbolică pentru fostul mare imperiu rus, deci și pentru autocratul de la Kremlin.

Cum a evitat Kievul soarta Kabulului

Prezent în podcastul Contrapunct EVZ moderat de Mirel Curea, fostul colonel SRI (R) Tudor Păcuraru, care este și editorialist EVZ, a confirmat că în momentul de față, bătălia cea mare se dă pentru Crimeea. Frontul s-a mutat în peninsulă, iar rușii au mari probleme în a o cuceri. Expertul militar a explicat că, în mod tradițional și în special după războiul din Afganistan, rușii sunt specialiști în operațiunile de adâncime (devenite celebre odată cu războiul din Irak), strategie pe care au încercat să o implementeze și în Crimeea. Numai că ucrainenii au recurs la o tactică imbatabilă, menită să destabilizeze și să demoralizeze armata rusă.

sursa foto, EWVZ

„Este un conflict între forțe aproximativ egale, între două armate moderne. (...) În strategia pusă la cale de Triandafilov în lucrarea Caracterul conflictelor moderne din 1931, important era să pui în fața lui Stalin harta și să hașurezi teritoriul pe care l-ai cucerit în ultima săptămână. Pentru a realiza asta, aduceai în secret trupe și la ora H, ca în Sergiu Nicolaescu, începeai cu bombardamente de tunuri, după care se trecea la baionetă, tancuri. Americanii știau că în anii 70-80 tehnica a fost perfecționată în urma experienței din Afganistan. (...) S-a încercat și la Kiev, numai că n-a ținut. După ce conducerea e decapitată, apar avioanele de aerodesant pe principalele aeroporturi. Intră tancurile să îi sprijine pe desantiști".

Contra-strategia NATO prin care ucrainenii îi lasă pe ruși „să marineze în suc propriu”

Fostul ofițer SRI a explicat  în continuare că americanii, în speță NATO, au pus la cale o contrastrategie pentru tactica consacrată de ruși, pe nume 2000 Airland Battle (Bătălia aeroterestră 2000). Aceasta a fost preluată de ucraineni în bătălia pentru Crimeea.

„Prima oară a fost încercată contra lui Saddam Hussein, în Kuweit. I-au blocat pe irakieni, brusc i-a apucat panica, au murit zeci de mii de irakieni. A fost prima aplicare a 2000 Airland Battle. (...) Unde au ajuns trupe de desant sau coloanele de tancuri îi blochezi. Blocarea se face cu trupe speciale. Trupe de 20-30.000 de oameni atacă punctele de trecere oligată ca să oprească coloana, le taie logistica, apoi așteaptă. În sudul Ucrainei acum suntem la postura de așteptare. Îi lasă pe ruși să marineze în suc propriu, fără logistică".

„Acum se urmărește cucerirea Crimeii, nu sudul Ucrainei. Dacă mișcarea reușește, și la cum văd lucrurăile eu o văd reușind, vom asista la o ruptură brutală a dispozitivului militar rus din sudul Ucrainei, la începutul unei fugi în masă peste podurile rămase. Ucrainenii vor pune mâna pe suficient teritoriu după pentru a pune mâna pe canalul de apă potabilă Nord Crimeea.

Asta este miza, alimentarea cu apă a Crimeii, care se face printr-un canal lung de 100 km. Primul lucru când le-a fost confiscată Crimeea în 2014, ucrainenii au blocat acea sursă de apă. Din 130.000 de hectare de culturi în Crimeea s-a ajuns la 14.000 de hectare, a scăzut cu 90%. În Crimeea, programul de apă potabilă la robinet era între 3 și 5 ore, rușii nu puteau menține Crimeea dacă nu aveau o sursă de apă.

Depozitele lor de obuze explodează sistematic. Au nevoie de 2.000 de tone de obuze pe săptămână ca să-și mențină pozițiile actuale. Au 15-20.000 de oameni care sunt în principal recruți din cele două provincii separatiste. Dacă vă uitați peste ce spun ucrainenii, ei spun că au mobilizat oamenii, selectat și după înstruit. Studii psihologice serioase arată că, din 10 oameni, 9 nu sunt capabili să omoare. Aceștia sunt oameni studiați psihologic, trecuți prin teste psihologice, pentru a se vedea dacă pot îndeplini fișa postului”.

Expertul militar anticipează că ucrainenii vor trece la nivelul următor, „implozia, punctul în care adversarul se prăbușește în interior. Moment în care ei (n.r. - rușii) o vor lua înspre Crimeea cu ce vor putea, cu bicicleta, pe jos, pe podurile semi-bombardate. Ei trebuie să ajungă pe malul celălalt al Niprului în stare de panică, să le inducă panică și la ăia care sunt acolo", a punctat expertul în studioul EVZ-Capital.

Emisiunea integrală: