Exclusiv. Avocații Gheorghe Piperea și Toni Neacșu, despre rolul pe care îl va juca SRI în justiție. Cum va reacționa CCR la modificarea codurilor penale. Video

Exclusiv. Avocații Gheorghe Piperea și Toni Neacșu, despre rolul pe care îl va juca SRI în justiție. Cum va reacționa CCR la modificarea codurilor penale. Video

Avocații Gheorghe Piperea și Adrian Toni Neacșu nu sunt de acord cu implicarea serviciilor secrete, în speță a SRI, în anchetele penale. Cei doi au făcut o serie de comentarii pe acest subiect, în podcastul lui Ionuț Cristache, „Hai România”. Aceștia au criticat modificările aduse codurilor penale în parlament, apreciind că aceste modificări vor fi atacate la Curtea Constituțională.

În ultima ediție a podcastului Hai România, jurnalistul Ionuț Cristache i-a avut invitați pe avocații Gheorghe Piperea și Adrian Toni Neacșu, care au comentat modificările votate în Parlament la codurile penale. Cei doi au criticat votul dat de deputați, în special cu privire la implicarea SRI în anchetele penale.

„(Ne întoarcem în) negura anilor 80, mai degrabă în negura anilor 50, pe vremea lui Dej pentru că practic, pe vremea aceea, justiția era făcută de Securitate, era făcută într-un mod în afara reflectorului, în spatele reflectorului, de fapt, fără transparență, fără posibilitatea ca omul să se apere într-un fel sau altul. Să nu se creadă cumva că e vreo ezitare în vocea mea... Încep prin procedura parlamentară, care s-a derulat într-un mod cu totul și cu totul ciudat și cred că a fost o regie”, a declarat Gheorghe Piperea în podcastul lui Ionuț Cristache.

Avocatului i se pare ciudată cum a fost votată modificarea prin care a fost eliminat pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

„S-a aruncat pastila cu abuzul în serviciu, cu pragul cu abuzul în serviciu, au venit cei doi capi ai puterii la ora actuală în Coaliție și au spus că nu e kosher pragul ăsta pentru furt. Am văzut din nou poveștile acelea din stradă din ianuarie – februarie 2017, unde se spunea că se dă liber la furt. Abuzul în serviciu și furtul sunt totuși fapte diferite. 9.000 de lei Indiferent cât ar fi de mică suma, e tot furt.

După care, într-un mod cu totul și cu totul ciudat, după schimburi de opinii destul de contondente în camera de comisie a Camerei Deputaților, s-a hotărât că se înlătură cu totul pragul, după care nu a mai fost absolut niciun fel de dezbatere. Reglementările respective au fost trimise frumușel la votul Camerei Deputaților, unde au trecut ca prin brânză. Singurele voturi împotrivă au venit de data asta din partea AUR, din câte înțeleg”, a mai spus Gheorghe Piperea.

Avocatul Piperea acuză un joc politic

Potrivit spuselor sale, în parlament a fost un joc, cu eliminarea pragului, iar modificarea va pica la Curtea Constituțională.

„Jocul acesta care s-a făcut în Parlament nu a fost altceva decât o eliminare a dezbaterii. Sunt două motive pentru asta. Probabil că vor neapărat să pozeze în continuare în elevul silitor. După ce Dragnea a fost băgat în pușcărie, PSD a vrut să arate că este cu lupta anticorupție, că este pentru justiție... E cu alb și negru. Este vorba despre respectarea angajamentului din 2019, exact așa cum cere statul ascuns, statul profund, ori pur și simplu s-a lăsat să treacă legislația aceasta, în așa fel încât la CCR să pice pentru principiul bicameralismului.

În Senat, pragul a trecut, în Camera Deputaților, nu s-a luat absolut niciun amendament. Era clar că cineva, dacă nu AUR, măcar Avocatul Poporului, dacă nu, măcar Curtea de Casație, va sesiza CCR și va aborda problema principiului bicameralismului, ceea ce înseamnă că se reia discuția în 2024”, a mai spus Gheorghe Piperea în podcastul lui Ionuț Cristache.

Gheorghe Piperea despre implicarea SRI în anchete

Pe de parte, Gheorghe Piperea a comentat prevederile care permit SRI să se implice în anchetele penale din justiție. În opinia sa, aceste reglementări vor readuce actul judiciar în vreme Securității.

„Aceste reglementări introduc în actul judiciar Securitatea – nici măcar «statul de drept» al lui Băsescu nu a avut curajul să-l facă. Statul de drept a preferat să rezolve problema prin intermediul unor protocoale, unor acte paralegale. Acum se introduce în actul de justiție Securitatea pur și simplu, direct. CCR a spus că fiind vorba de drepturi și libertăți, ele trebuiau să respecte art. 53 din Constituție, adică să fie reglementate prin lege. Acum sunt. Cât de independent va fi un judecător când o să i se aducă mutarea în plic? Mai ies pe treptele Palatului de Justiție?”, s-a întrebat retoric avocatul.

Emisiunea cu cei doi avocați, Gheorghe Piperea și Toni Neacșu poate fi vizionată aici: