Lecțiile pandemiei şi controversele legate de vaccin şi de vaccinare continuă să preocupe românii, chiar și după ce s-a depășit perioada critică a crizei sanitare. Podcastul EVZ-Play cu Robert Turcescu a dedicat o ediţie specială alături de prorectorul pentru cercetare ştiinţifică al UMF, prof. univ. dr. Simona Ruţă și cu Decanul facultații de stomatologie doamna Andreea Didilescu.
Jurrnalistul Robert Turcescu le-a provocat pe interlocutoarele sale, personalități recunoscute ale lumii medicale din România, la un dialog liber despre medicina modernă, medicii din noul val şi descoperirile fabuloase din ultimii ani în zona medicală.
Suntem apărați de un scut imunologic
Invitatele jurnalistului EVZ, prof. univ. dr. Simona Ruţă - prorectorul pentru Cercetare Știinţifică al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila - și Andreea Didilescu, decanul Facultății de Stomatologie, au avertizat că românii nu trebuie să minimalizeze efectele pandemiei de coronavirus.
Astfel, deși omenirea a depășit faza cea mai periculoasă a pandemiei, putându-se controla rata de deces prin vaccinare, pandemia există în continuare, doar că într-o altă etapă. Efectele infecției Covid sunt acum mult diminuate, în cazul unei infecții, datorită unui „scut imunologic" pe care oamenii l-au dobândit între timp, a specificat dr. Simona Ruță.
„Suntem în continuare în pandemie, dar majorityatea e apărată de un scut imunologic", a observat invitata, care este virusolog ca specializare.
„Un virus nou care se răspândește va ajunge mai întâi la cei naivi imunologic, care nu au protecție. Cu timpul, când se formează imunitate, virusul nu se mai răspândește așa ușor. Din nefericire, la momentul de față, în România acest domeniu este neglijat. Ceea ce este rău, căci avem o mare parte a populației vulnerabilă, de 65+ ani, care nu s-a vaccinat împotriva acestui virus", a completat Simona Ruță. Specialistul recomandă ca autoritățile să ia măsuri pentru ventilație în spațiile foarte aglomerate, măsură nu foarte scumpă și foarte eficientă în împiedicarea altor potențiale contaminări cu SAR-CoV-2
Sindromul morții subite, un efect advers al infecției Covid, nu al vaccinului
Cei doi medici au adus în discuție, în studioul și responsabilitatea marilor producători de vaccin Covid-19. Companiile pharma trec printr-un proces foarte riguros, au asigurat cele două invitate. Acestea au negat că sindromul morții subite, observat în mai multe cazuri în ultima vreme, ar avea legătură cu vaccinul Covid.
„Dacă acest efect al morții subite cauzat de vaccin era printre efectele adverse, s-ar fi observat mai mult ca sigur. Foarte multe studii arată că mai multe efecte adverse are boala decât vaccinul. Cele mai des întâlnite sunt oboseala, incapacitatea de concentrare, deficiențe de memorie, dar și probleme cardiovasculare, precum diabetul sau boli neurocognitive. De aceea să prevenim în continuare această boală”, a mai explicat prorectorul UMF.
Emisiunea integrală: