Crucişătorul Moskva, care a participat la invazia rusă în Ucraina, s-a scufundat luna trecută. Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră a fost lovită de două rachete ucrainene de tip Neptune și s-a dus la fund în timp ce era remorcată spre portul Sevastopol. Acum avem dovada că acest lucru s-a petreceut altfel decât susțin oficialii ruși.
Crucișătorul rusesc Moskva era de departe cea mai puternica nava de război din Marea Neagra. Dacă președintele rus Vladimir Putin ordona trupelor sale să-și extindă atacul asupra Odessei, nava amiral a Flotei Mării Negre, urma să conducă, fără îndoială, asaltul naval.
Gândiți-vă la nava-amiral Moskva ca la o baterie mobilă de rachete de 12.500 de tone și 612 picioare, cu aproape 500 de oameni la bord. Ea avea la bord suficiente rachete antinavă pentru a distruge întreaga marina ucraineană și suficiente rachete de apărare aeriană pentru a înlătura orice atac aerian imaginabil asupra flotilei amfibie a Flotei Mării Negre. Sau cel puțin așa credeau strategii ruși până la momentul în care nava a fost scufundată de un atac ucrainean.
Valoarea navei Moskva pentru invazia rusească din Ucraina a transformat-o într-o țintă de top a rachetelor ucrainene. Moskva nu era o navă nouă. A intrat în serviciul marinei militare sovietice în 1982, prima din ceea ce ar fi o navă de trei stele. Analiștii au considerat Moskva și surorile ei ca fiind nave alternativă, alimentate în mod convențional, la crucișătoarele de luptă clasa Kirov cu propulsie nucleară.
Ambele tipuri au funcționat ca nave amiral puternic armate pentru grupuri de acțiune de suprafață care, în timp de război, ar fi navigat în oceanul deschis pentru a se confrunta cu navele de război NATO. La patruzeci de ani de la punerea ei în funcțiune, Moskva a devenit o amintire.
Dovada avarierii navei-amiral a Flotei Rusiei de la Marea Neagră
Pe litoralul românesc au ajuns rămășițe ale dezastrului. Veste de salvare, uniforme, bărci de salvare nedeschise. Recuperate și fotografiate de cei care le-au găsit sunt dovezile incontestabile ale victoriei ucrainiene. Cel mai probabil aceste imagini vor face înconjurul lumii. Cum au ajuns la noi? În urma derivei și a curenților din Marea Neagră. Iată imaginile obținute în exclusivitate de EVZ.
Echipajul RTS Moskva (121) a fost ”orbit” și nu a fost pregătit pentru atacul cu rachete ucrainene care a scufundat nava amiral a Rusiei la Marea Neagră, potrivit unei noi analize a loviturii din 13 aprilie analizată de USNI News. Revizuirea imaginilor după atacul cu două rachete antinavă Neptune făcută de analistul naval open-source și căpitanul în retragere al Marinei Chris Carlson arată că crucișătorul cu rachete ghidate nu avea radarele de control al focului activate și nu putea vedea amenințare din partea celor două rachete ucrainiene.
În fotografia navei Moscovei după lovitură, se vede cum radarele „sunt în poziția lor normală de așteptare”, a declarat Carlson pentru USNI News. „Dacă te uiți la pozele cu Moskva, când ea doar dansează, mergând dintr-un loc în altul, sau ea este ancorată ca o barcă de spectacol, acei regizori sunt toți cu fața spre pupa de fiecare dată”, a spus el.
Analiza se bazează pe imagini cu crucișătorul cu rachete ghidate din clasa Slava, care a apărut imediat după atacul de pe coasta Ucrainei, din ceea ce ucrainenii susțin că ar fi lovitura a două rachete antinavă clasa Neptun.
Echipament vechi
În timp ce nava de război rusă avea sisteme mai vechi de apărare punctuală, acestea ar fi fost capabile să contracareze rachetele Neptune pe baza unui design sovietic vechi de 40 de ani, care se baza, la rândul său, pe contracararea rachetei antinavă tip Harpoon a Marinei SUA, a spus el.
Pe baza fotografiilor care au circulat în urma loviturii, rachetele Neptune au lovit nava de război în apropierea punctului său cel mai vulnerabil: spațiile principale de propulsie ale navei, centrul mort al navei, chiar deasupra liniei de plutire.
„O lovitură de rachetă în camera mașinilor din față ar provoca foarte probabil daune semnificative turbinelor cu gaz de croazieră și turbinelor cu abur și ar putea distorsiona suficient arborele principal pentru a provoca deteriorarea angrenajelor reductoare ale turbinelor de propulsie”, a scris Carlson. „Daune grave în compartimentul postului de energie și supraviețuire ar putea cauza o pierdere a întregii puteri electrice, precum și dezactivarea potențialului capacității de control automat al avariilor a navei.”
În combinație cu antrenamentul inegal al Marinei Ruse pentru marinarii în controlul avariilor, Carlson a spus că fotografiile dau credibilitate explicației Ucrainei conform căreia aceștia au putut să țintească, să tragă rachete și să lovească ținta cu propriile resurse.
În urma loviturii inițiale, un canal Telegram cu legături cu mercenarul rus Wagner Group a declarat că echipajul a observat drone tip Bayraktar TB2 ucrainene în apropierea navei. Marina ucraineană a început să achiziționeze dronele de luptă începând cu anul trecut și sunt echipate cu un sistem electro-optic care este capabil să furnizeze sistemului de comandă Neptune suficiente informații prin datalink pentru a viza rachetele.