Exclusiv. A început „Acțiunea Flotantul”. Cât se plătește pentru un vot
- Georgeta Petrovici
- 18 februarie 2020, 08:26
Merită însă privite cu atenție cel puțin două aspecte. Pe de o parte, faptul că aceasta menționează poliția în momentul în care ofertează cu câte 200 de lei persoanele dispuse să își facă flotant și să voteze cu un candidat anume. ”Buletinul trebuie să rămână la Poliție”, spune X. Or, știe oricine, în solicitarea unei vize de flotant, poliția nu are nicio atribuție, întreaga birocrație se desfășoară la departamentul de Evidența Populației din cadrul primăriei localității respective.
Comuna Secaș, căci, așa cum am arătat, despre ea e vorba, are propriul post de Poliție, unde lucrează trei oameni ai legii: un șef și doi subalterni.
Alegeri 2016: prezență la vot de peste 200%; cei mai mulți alegători, cu flotant
Al doilea aspect, poate și mai important, ține de ceea ce s-a întâmplat în aceeași comună din județul Timiș, la alegerile trecute, în 2016. Așa cum presa a relatat atunci, vedeta alegerilor locale din 2016 în judeţul Timiş a fost exact comuna Secaş, unde s-a înregistrat o prezență la vot uriașă, din cauza persoanelor care au votat pe baza vizei de flotant, atât în centrul de comună cât și în satele aparținătoare, Checheș, Crivobara, Vizma.
Spere exemplu, numai în satul Crivobara, în circumscripţia Secaş, prezenţa la urne a fost de 226,87 % la finalul zilei de vot. Așa a fost ales primar Simion Pop, candidat din partea UNPR. Pe cifre, numărul votanților cu flotant a depășit numărul persoanelor de pe lista permanentă electorală. Povestea acestuia e fascinantă: în copilărie, a ajuns în Secaș ca slugă la un cioban, apoi i-a câștigat încrederea, și mâna fetei, devenindu-i angajatorului, în final, ginere, după cum s-a relatat în presă. Și-a făcut socrul tare mândru când a ajuns edil.
În oferta ”flotantul și votul”, numele celui care trebuie votat contra 200 de lei este ”Simi”.