Metodele de a trişa folosite de elevi sunt din ce în ce mai ingenioase şi cu un pas înaintea măsurilor luate de mai-marii Ministerului Educaţiei pentru a stopa copiatul la examene.
Profesorii stau permanent cu ochii pe elevi, chiar şi înainte de examen, ca să se asigure că aceştia nu au nicio foaie pe care să fi fost înscrise indicii pentru rezolvarea subiectelor. Elevii folosesc însă "cerneală invizibilă", care se distinge doar atunci când înclini hârtia.
Profesorii îi percheziţionează ca nu cumva să aibă copiuţe. Elevii găsesc însă metode de a intra în sala de examen cu mici "culegeri", de dimensiunea unui pachet de ţigări, pe care scrie, sfi dător: "Folosirea fiţuicilor este o fraudă. Nu recomandăm utilizarea lor în timpul examenelor".
Profesorii au grijă să nu vadă handsfreeuri la urechile lor. Elevii au sisteme "mâini libere" invizibile, cu colier şi cască fără fir ori cu nanocăşti, ceasuri cu cartelă SIM, camere integrate în nasturi sau pixuri bluetooth.
În concluzie, se pare că orice măsuri ar lua reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru a com bate fraudele, la începutul acestei săptămâni - care precedă probele scrise ale examenului de Bacalaureat -, elevii sunt deja pregătiţi. E drept, unii după ore bune de învăţat, alţii cu fiţuici sau cu diverse sisteme "invizibile" de copiat.
Linie telefonică pentru denunţarea fraudelor
Mai-marii Ministerului Educaţiei nu concep însă o înfrângere şi încearcă să lupte cu un fenomen crescut la "sânul" educaţiei româneşti: copiatul. Iar primul pas este deschiderea unei linii telefonice "verzi" (0800.801.100) la care pot suna toţi cei care vor să semnaleze nereguli apărute în organizarea şi derularea Bac-ului.
Linia a fost pusă în funcţiune pe 22 iunie, cu cinci zile înainte ca absolvenţii claselor a XII-a să susţină proba scrisă la limba şi literatura română. Asta, după ce, în vara anului trecut, doar în Capitală, 29 de dascăli supraveghetori şi 100 de elevi prinşi copiind au fost e liminaţi din examenul de maturitate.
"Gurile rele" susţin că ceilalţi au susţinut examenul până la capăt pentru că nu au fost prinşi. Oficialii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) afirmă însă că s-au făcut "paşi importanţi pentru a stopa fenomenul".
"Sunt interzise cu desăvârşire solicitările de foloase materiale de către profesorii care participă la organizarea examenului. Totodată, pătrunderea în centrul de examen cu telefoane, cu legeri sau alte surse de inspiraţie e interzisă. În acest an, vom încerca să găsim soluţii de a depozita genţile şi celelalte bunuri ale candidaţilor. În plus, există şi profesori supraveghetori pe holuri", a explicat Marian Banu, purtătorul de cuvânt la ISMB.
Potrivit acestuia, ca o măsură de securitate în plus, în 40% dintre liceele din Capitală au fost montate camere video de supraveghere. "E drept că nu avem camere în sălile de clasă, dar avem pe holuri şi la intrare", a conchis Banu.
"Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reaminteşte părinţilor că examenul de Bacalaureat este gratuit pentru elevii clasei a XII-a şi roagă elevii şi părinţii să semnaleze la numărul de telefon pus la dispoziţie orice situaţie în care se solicită bani pentru organizarea examenului sau pentru protocol", avertizează, la rândul lor, oficialii din Educaţie.
Aparatură pentru trişat
Între timp, copiatul se ridică de la statutul de simplă tehnică de supravieţuire în şcoală la o adevărată artă. Pe tot mai multe site-uri sunt postate anunţuri de genul: "Avem la comercializare cele mai inovatoare metode de copiat! Vindem: Handsfree invizibil cu colier şi cască fără fir pe timpan, handsfree invizibil prin bluetooth cu cască fără fir pe timpan, nanocăşti şi microcăşti fără fire de mărimea unui bob de mazăre, telefoane speciale cu microcăşti fără fir, ceasuri cu car telă SIM plus căşti fără fir, camere integrate în nasture, pixuri prin bluetooth, pixuri cu cerneală invizibilă".
"Pătrunderea în centrul de examen cu telefoane, culegeri sau alte surse de inspiraţie e interzisă.“, MARIAN BANU, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti
"ARME" VECHI
Clasicele fiţuici rămân "la modă"
La "aparatura de trişat" ultramodernă se adaugă, pentru tradiţionalişti, şi copiuţele care continuă să fie o metodă eficientă de a frauda examenul.
"Incredibil de mic: fiţuica cuprizând întregul material e atât de mică, încât încape lejer în mânecă, buzunare, ciorapi sau şosete. Mai mic nu se poate! Extra subţire: fiţuicile sunt atât de subţiri, încât pot fi «purtate» neobservat sub haine. Mai presus, datorită fixării flexibile sunt uşor de îndoit. Paginile se pot rupe uşor şi pot fi puse sub foaia de examen. Practic: colile sunt legate cu o spirală din metal subţire, produs din material uşor şi flexibil. Aceasta asigură ca fiţuica să fie uşor de răsfoit, iar pagina aleasă se rupe cu o singură manevră. Rupe foile necesare la începutul examenului şi ascunde restul fiţuicii!".
Aceasta e reclama pe care români cu iniţiativă o fac produsului lor, disponibil pe net, la doar 10 lei/pachetul. E drept că, pe copiuţele nu mai mari de un pachet de ţigări, există şi avertismentul: "Folosirea fiţuicilor e o fraudă. Nu recomandăm utilizarea lor în timpul examenelor".
PE NET. Un "pachet" de fiţuici, de dimensiunea celui de ţigări, costă 10 lei