Evenimentul Zilei > Justitie > Ex-ofițer SRI, turnat de traficanți că vindea droguri pentru că le strica piața
Ex-ofițer SRI, turnat de traficanți că vindea droguri pentru că le strica piața

Ex-ofițer SRI, turnat de traficanți că vindea droguri pentru că le strica piața

La Tribunalul Arad a început, luni, procesul în care un fost ofițer SRI este judecat pentru trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată, alături de unul din cei mai cunoscuți dealeri din Arad, Eduarda Pălincaș, cunoscut pentru faptul că nu se încurca cu cantități mici

Fostul șef Antidrog de la SRI Arad, maiorul Ciprian Sabin Mareș, s-a apucat să vândă droguri pentru a-și impresiona iubita. Voia să aibă bani ca să-i satisfacă toate poftele. A gândit afacerea cum a crezut că e mai bine, știind exact cum funcționează sistemul, dar a fost învins chiar de sistem. Mai exact, de ceilalți dealeri, care, nemulțumiți că le strica piața, nu s-au sfiit să ofere autorităților informații despre el, ca să scape ei. Imediat după începerea anchetei, SRI a decis trecea în rezervă al lui Mareș.

„Spate” pentru cel mai mare traficant

În vârstă de 37 de ani, maiorul Ciprian Sabin Mareș era locțiitorul șefului structurii pe profil „Amenințări Transfrontaliere” în cadrul Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Arad/UM 0556 – când a fost prins în flagrant. Printre sarcinile lui era să prindă traficanții de droguri. În schimb, s-a împrietenit cu cel mai tare dintre ei, Eduard Pălincaș. Din rechizitoriul de trimitere în judecată deducem că, inițial, maiorul era plătit ca să-i asigure protecție. Relația dintre ofițer și interlop s-a legat repede. „Direct o zis că îl are pe ăla de la SRI în spate. Pălincaș plătește mulți bani”, relata unul dintre martorii citați în dosar.

Stupefiante la preț preferențial

Ulterior, maiorul SRI a făcut pasul spre traficul de droguri, convins că așa va câștiga și mai mult. Sursele EVZ arată că Mareș a trecut de partea infractorilor ca să facă bani cu care să-și impresioneze noua iubită. Se simțea invincibil. Vindea cannabis, cannabis sintetic (ADB-FUBINACA), cocaină, 4-CEC (Chloroethcathinone), iar drogurile le ținea la el acasă, dar și la părinți. Pălincaș, pentru că avea spatele asigurat de ditamai șeful din SRI, s-a purtat ca un domn cu acesta. „Concret, Pălincaș i-a acordat maiorului exclusivitatea pe un anumit segment a dealerilor de substanțe stupefiante din Arad”, scrie procurorul de caz în rechizitoriu.

Greșeală de începător

Mareș recunoaște într-o discuție interceptată că „io dacă vreau marfă de la Pălincaș o iau (…) la prețuri mult mai bune decât oricine, să ne înțelegem”. În acest punct a comis greșeala care i-a fost fatală: cumpăra „marfa” ieftin și o vindea mult sub prețul pieței, crezând că un rulaj mare rapid îi asigură venituri consistente imediate. Doar că strategia sa comercială i-a lezat pe alți dealeri care l-au reclamat la DIICOT. Motivul: le strica lor piața. Drogurile vândute de ofițerul SRI erau cu 50% mai ieftine decât orice se vehicula în piață.

I-a turnat pe cultivatorii de cannabis

Maiorul SRI Ciprian Sabin Mareș a fost prins în flagrant, anchetat și trimis în judecată, dar cu recomandarea de reducerea la jumătate a pedepsei. Asta pentru că și-a recunoscut faptele imediat după ce a fost prins. Ba mai mult, ca să scape mai ușor, nu a avut emoții să îi „dea în gât” pe alți dealeri de droguri. Datorită mărturiilor lui au fost prinși cei doi polițiști cultivatori de cannabis în pădurea de la Iratoșu (Arad). Luni, la Tribunalul Arad, cauza în care sunt judecați Mareș și Pălincaș a fost amânată procedural. „Următorul termen a fost stabilit pentru 4 decembrie. Pe de o parte pentru că dosarul, care fusese trimis la Curtea de Apel Timișoara, nu s-a întors pentru acest termen, iar pe de altă parte deoarece inculpatul P.E. nu s-a prezentat la termen”, a declarat, pentru EVZ, Diana Dărăban, locțiitorul purtătorului de cuvânt al Tribunalului Arad.