„Cine se uită la noi, acum, câteva sute, câți or fi, se tăvălește de râs” – e replica de deschidere a maestrului Vivi Drăgan.

„Ar trebui să existe în fiecare oraș al României măcar un cinematograf” – vine și propoziția care ne face să redevenim serioși, propoziție conturată de profesorul Florin Mihăilescu.

350.000 de euro pentru „Moromeții II”

„Satul românesc – cel puțin ăsta în care am filmat «Moromeții» – e neschimbat. Pentru continuarea acestui film au fost disponibili 350.000 de euro. Firimituri! Ar fi trebuit cam 1.000.000 de euro. Totul se face însă pe genunchi la noi” – opinează Vivi Drăgan, omul responsabil cu „imaginea” atât la Moromețtii I, cât și la Moromeții II.

„Pe foame, arta este lăsată de-o parte” – mai consideră, just, Vivi Drăgan.

„Avem nevoie de Arhiva Națională de Film a României, ar costa vreo 10.000.000 de euro s-o facem, nu sunt bani mulți pentru un stat, merită. Ar fi banca de imagini a României, o comoară culturală, istorică. Ungurii, de exemplu, au o arhivă extraordinară” – se aprinde Vivi Drăgan.

Glumițe în comunism

Tot el ne liniștește: „Păi, chiar și pe vremea lui «Nea Caisă»… Cum cine? Nicolae Ceaușescu, așa-i spuneam noi, cei din lumea filmului, «Nea Caisă». Așa-i minimalizam importanța, îl făceam mic, ce vreți?”.