Conflictul interetnic violent de la Târgu Mureș, din martie 1990, are un istoric mai lung, cultivat cu perseverență de comunitatea maghiară din România. Prof. Florian Bichir și jurnalistul Dan Andronic au moderat o întâlnire de excepție cu generalul Mircia Chelaru pe marginea dezvăluirilor făcute în cartea “Zori însângerate”. semnată de Tudor Păcuraru și Florian Bichir.
Volumul, a cărui difuzare este obstrucționată în Ardeal, arată secrete din dosarele CNSAS despre conflictele interetnice petrecute în România, între anii 1989-1990.
Din Ordinul Preşedintelui C.P.U.N., Ion Iliescu, pe 20 martie 1990 gen. Chelaru întră în grupul de criză şi se deplasează cu avionul la Târgu-Mureş. Pe 26 martie a fost numit adjunct al direcției SRI, a precizat Florian Bichir, care a remarcat faptul că raportul parlamentar care a sintetizat criza din Ardeal a fost o mizerie.
“Însă martie '90 nu e urmarea unor evenimente circumstanțiale. Momentul 1990 este urmarea unui lung demers iredentist. Au fost directivele din 1920, apoi 1924. Niciodată partea maghiară nu a cedat ideii de a-și lua revanșa. Momentul 1990 este doar ceea ce s-a văzut la suprafață dintr-o rădăcină adâncă a fenomenului. Târgu Mureș este începutul atacului strident, direct vizibil asupra identității, stabilității și statalității statului român”, a explicat gen. Chelaru.
Ediția integrală a emisiunii poate fi urmărită la acest link.