EVZ EXCLUSIV. Profesorii de la Bac, nota 1 la supraveghere!
- Petrisor Cana
- 6 iulie 2015, 00:00
Mai mulți dascăli riscă să fie dați afară din învă ță mânt după ce au fost surprinși de camerele de supraveghere ajutând candidații să copieze. Peste 40 de elevi de la Colegiul Tehnic „Ștei”, județul Bihor, vor mai putea da examenul abia în toamna anului 2016
În ciuda măsurilor anunțate de oficialii Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ), nici sesiunea din acest an a Bacalaureatului nu a fost scutită de scandaluri legate de fraudarea examenelor. La Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor, s-a descoperit că profesorii desemnați să supravegheze proba de matematică au ajutat zeci de elevi să copieze. Drept urmare, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu, a dispus, ieri, trimiterea Corpului de Control la unitatea de învățământ.
Au copiat unii de la alții
Oficiali din cadrul Ministerului Educației au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că neregulile din Bihor au fost sesizate de către membri ai comisiei de evaluare din județul Timiș, acolo unde au fost trimise lucrările pentru a fi corectate. Din acest an, comisiile de evaluare sunt constituite în alte județe decât cele în care au loc examenele.
Reprezentanții MECȘ au transmis că în urma unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic «Unirea » din Ștei (foto), județul Bihor, Comisia Județeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfășurat proba obligatorie a profilului -matematică sau istorie. Astfel, s-a constatat că în zece săli, profesorii asistenți au permis candidaților să comunice între ei și să fraudeze examenul „fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alții”.
FOTO: Colegiul Tehnic «Unirea » din Ștei
Foaia cu rezolvările, plimbată plin sală
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației ne-a transmis că prestația fiecărui elev va fi evaluată și, în funcție de gradul de vinovăție, se vor stabili sancțiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la următoarele două sesiuni. De asemenea, profesorii care comit fapte de fraudă pot fi excluși din învățământ.
„Se vede din imagini cum se plimbă printre elevi o foaie cu rezolvările, asta cu acordul profesorilor. Nu ne putem explica cum profesorii au creat această situație, asta în ciuda faptului că erau filmați. Probabil că s-au gândit că nu verifică nimeni imaginile. Dar nu s-au gândit că lucrările aproape identice vor da de bănuit. Până marți (n.r. – mâine), când se vor afișa rezultatele, trebuie să avem o situație clară. S-a pus și problema repetării examenului, însă n-ar fi corect pentru ceilalți elevi care n-au trișat”, a adăugat Cîmpeanu.
Nu există dovezi că fiica lui Duicu a copiat
Adina Duicu, fiica fostului președinte al CJ Mehedinți, Adrian Duicu, se apără în fața acuzațiilor care i-au fost aduse vineri, cu procesul-verbal întocmit vineri de polițiști, la fața locului. Adina Duicu susține că documentul dovedește că asupra ei nu a fost găsit niciun dispozitiv cu ajutorul căruia ar fi putut să copieze la proba de vineri a examenului de Bacalaureat, pe care a susținut-o la Liceul Dierna din Orșova. „A fost percheziționată clasa mea, banca, am stat în prima bancă, camerele de supravegheat au fost chiar asupra mea. Mi-au făcut percheziția corporală și nu au găsit nimic. Dovadă stă acest proces-verbal”, a declarat Adina Duicu, potrivit Digi 24. Inițial, în presă au apărut informații cu privire la faptul că eleva ar fi trișat la examen și că asupra ei a fost găsit un dispozitiv cu ajutorul căruia i s-ar fi șoptit rezolvările subiectelor. La ieșirea de la examen, ea a fost așteptată de polițiști, care au întocmit procesul-verbal.
Profesor, pentru „Evenimentul zilei”: „Suntem plătiți cu trei lei pe oră”
În febra Bacalaureatului, un profesor de fizică, din București, a povestit, în exclusivitate, pentru „EVZ” cât de prost sunt plătiți dascălii care supraveghează și cei care corectează lucrările elevilor. Cadrul didactic ne-a spus, după ce a participat la proba opțională care a avut loc vineri, că, în trecut, a fost trimis să corecteze două lucrări plătite cu câte un leu bucata. Până și cei doi lei primiți erau impoza bili: „Mai mult costa drumul cu RATB-ul decât venitul încasat!”.
El susține că, din această cauză, mulți profesori buni preferă să nu se mai implice: „Aceasta este una din cau zele pentru care calitatea învățământului este slabă, iar tentația de a încasa bani de la cursanți, în schimbul notelor, este mare!”.
Dascălul a calculat cât a primit, până acum, ca supraveghetor: 24 de lei/zi. Pentru trei zile, a încasat 72 de lei impozabili. Concret, în mână a luat 58,68 de lei, în total. „Pentru lucrările de la un liceu din București, cu circa 250 de elevi, cei doi profesori corectori încasează puțin peste o sută de lei”.
Sumele au crescut cu un leu
Printr-un ordin al ministrului Educației, anul acesta au crescut sumele alocate profesorilor evaluatori:
● președinți de comisie, 242,5 de lei, față de 231 de lei, cât primeau anul trecut;
● membru - 104 lei;
● asistent - 28,4 lei/zi.
● pentru o lucrare corectată se plătește între 2,8 și 5,6 lei;
Profesorul evaluator este plătit în funcție de proba susținută de către elev:
● pentru probe precum: comunicare orală în limba română sau maternă, evaluare a competențelor digitale, anticipată - 2,8 lei/candidat;
● pentru proba de evaluare într- o limbă modernă - 4,3 lei/ candidat;
● pentru proba de limbă spaniolă, cea non-lingvistică și cei care fac parte din comisiile de contestații - 5,6 lei/lucrare corectată