Editura Evenimentul si Capital

EVZ EXCLUSIV. Conacul Udriște Năsturel, pierdut pentru totdeauna

Altădată, conacul era locul unor evenimente deosebite FOTOGRAFII: ARHIVA MUZEULUI ȚĂRANULUI ROMÂN
Autor: | | 0 Comentarii | 3092 Vizualizari

Conacul a fost în administrarea Muzeului Național al Țăranului Român până în 2013. În clădirea redevenită proprietate privată, statul a investit bani pe care nu-i mai recuperează.

Dr. Virgil Nițulescu, președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România și manager al Muzeului Național al Țăranului Român (MNTR) ne redă traseul în urma căruia a fost pierdut pentru totdeauna, în urma retrocedării, un monument deosebit: conacul Udriște Năsturel, de la Herești, Giurgiu.

Salvat din ruină

„Clădirea, cu anexele ei, și cu un mic teren agricol împrejmuitor a fost confiscată de la ultimii proprietari, care s-au refugiat în Franța. Conacul era în stare de ruină, după un incendiu care a distrus unul dintre cele mai importante monumente istorice civile de secol XVII (a fost construit în 1640 – 1642) din sudul Munteniei”, ne spune dr. Virgil Nițulescu. Există o frumoasă descriere a monumentului, datând din 1654, descriere făcută de renumitul cărturar Paul de Alep. Conacul a fost cumpărat, în 1831, de familia principelui sârb Miloș Obrenovici și, apoi, în 1881, de Anastase Stolojan. Incendiul devastator a avut loc în 1931, iar casa a fost confiscată în 1949. În 1954 a fost realizat proiectul de restaurare a Casei de Piatră – după cum este cunoscut conacul – sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu. Lucrările propriu-zise de restaurare au avut loc în perioada 1965 – 1971, conacul fiind readus la forma sa din timpul lui Matei Basarab.


FOTO: Detaliu din interiorul conacului„În 1972, întregul domeniu a intrat în administrarea muzeului nostru, o expoziție permanentă fiind deschisă acolo, în 1973. După desființarea Muzeului nostru, prin unificarea cu Muzeul Satului, în 1978, patrimoniul a fost surghiunit la Herești, iar expoziția permanentă de acolo a fost închisă. În 1990, domeniul a reintrat în administrarea Muzeului Țăranului Român, care a organizat, acolo, 10 expoziții temporare, până în anul 2013, când clădirea a fost restituită urmașilor familiei Stolojan”, mai spune Virgil Nițulescu.

O istorie zbuciumată

Primele imagini din interior noii Catedrale! Altar poleit in aur, fantani arteziene, lifturi de 105.000.000 euro!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI