Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este privit ca un „eveniment istoric” de către majoritatea partidelor parlamentare, care consideră că acesta va juca un rol decisiv pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru aderarea ulterioară la UE, în timp ce opoziţia comunistă şi socialistă îl consideră ca fiind în detrimentul ţării.
Acordul semnat vineri la Bruxelles urmează să fie ratificat de parlament chiar săptămâna aceasta, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman. „După ce va fi semnat, va fi prezentat de preşedintele ţării Parlamentului şi eu imediat îl voi introduce în circuitul parlamentului, conform procedurilor. Astfel, nu văd niciun impediment de ce am avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru pregătirile de ratificarea acestui acord”, a declarat Corman. Şeful legislativului a amintit că şi parlamentele altor ţări, precum ale României, Estoniei şi Letoniei şi-au anunţat intenţia de a-l ratifica săptămâna aceasta „și ţine de onoarea noastră să fim noi primii care vom ratifica acest acord”.
În opinia lui Igor Corman, Acordul de asociere este cel mai important document pe care l-a semnat Republica Moldova vreodată. „Acest acord este cel mai important document pe care îl semnează Republica Moldova de la independenţă încoace”, a punctat el.
Un nou început
De asemenea, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, consideră că acest document va schimba destinul Republicii Moldova. „Este un moment crucial, istoric, decisiv, o nouă deschidere, un nou început pentru Republica Moldova, un început care va marca destinul ţării pentru decenii şi secole, un eveniment care aduce un nou sentiment pentru ţara noastră şi anume posibilitatea de a deveni parte a UE, un sentiment de demnitate pentru cetăţeni, un sentiment de încredere că noi vom reuşi să promovăm reforme şi să ne construim ţara pe o temelie durabilă şi corectă, pentru că până acum, din păcate, am irosit timpul”, a declarat Valeriu Streleţ.
Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, consideră că acordul conţine două componente importante – cel economic şi cel politic, care vor permite reducerea influenţei Rusiei asupra Republicii Moldova. „Semnarea Acordului este o zi istorică, o zi crucială şi eu sper că acest drum, pentru care au luptat generaţii, va fi unul ireversibil. În cazul în care cetăţenii vor menţine votul pentru drumul european, maximum în zece ani, noi vom deveni stat membru al UE”, potrivit lui Mihai Ghimpu.
Şi liderul Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, este de părerea că semnarea Acordului de Asociere, care îl conţine şi pe cel de liber schimb, confirmă destinul european al Republicii Moldova, care nu trebuie să mai fie pus în discuţie. „Toţi cei care se consideră cetăţeni ai Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că beneficiile semnării Acordului de Asociere sunt extrem de mari”, a menţionat Ion Hadârcă.
Pe de altă parte, Partidul Comuniştilor şi cel al Socialiştilor au anunţat că nu vor vota pentru ratifica Acordul de Asociere, care, chipurile, nu ar corespunde intereselor Republicii Moldova. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că, prin semnarea acestui document, Moldova îşi pierde independenţa politică, economică, socială, deoarece nu este pregătită pentru a face faţă unor cerinţe „atât de drastice” din partea UE.
Reacția opoziției
Totodată, în timp ce sute de cetăţeni moldoveni stabiliţi peste hotare au organizat acţiuni prin care au salutat semnarea Acordului de Asociere, Partidul Socialiştilor a trimis câteva zeci de activişti la Bruxelles pentru a protesta împotriva acestui eveniment.