Cu o săptămână și jumătate înaintea datei la care este programată semnarea Tratatului de Asociere al Moldovei cu Uniunea Europeană, clasa politică de la Chișinău rămâne la fel de scindată în privința oportunității apropierii de UE.
Dacă membrii partidelor pro-europene nici nu pun la îndoială beneficiile pasului spre Vest, reprezentanții formațiunilor filoruse mențin același discurs populist pentru a păstra Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse. În mod normal, potrivit unui calcul aritmetic, ratificarea Tratatului în Legislativul de la Chișinău, pentru care sunt necesare 51 de voturi, ar trebui să se facă fără probleme. Dar, surprizele, de orice parte a baricadei, nu sunt excluse.
Pentru progres și normalitate
Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă spune că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE, deoarece acesta vine să întărească instituţiile din Republica Moldova. „Acest acord, în primul rând, vine să ofere ţării o perspectivă clară de integrare europeană, vine să întărească în Republica Moldova instituţiile democratice şi instituţiile economiei de piaţă. Eu cred că bunăstarea populaţiei este strict legată de calitatea şi funcţionalitatea instituţiilor existente în ţară”, a declarat Veaceslav Ioniţă, în cadrul unui sondaj printre deputaţi. Parlamentarul a subliniat că este un militant înrăit pentru instituționalism, iar cei mai buni la acest capitol, în opinia sa, sunt SUA şi UE.
„Voi face tot posibilul ca toată fracţiunea, nu doar eu, să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Beneficiile sunt incomensurabile, faţă de ceea ce ne oferă spaţiul estic”, a declarat liderul deputaţilor liberal-refomatori, Ion Hadârcă. El spune că Estul este dezaxat şi destabilizat prin permanente conflicte şi embargouri. Acesta oferă instabilitate şi incertitudine. În acelaşi timp, apropierea de Uniunea Europeană aduce stabilitate, valori comune, un stat democratic, iar odată cu aceasta – şi eradicarea sărăciei şi corupţiei. „În acelaşi timp, este vorba de posibilitatea de a face studii, de a moderniza economia şi infrastructura, educaţia şi toate celelalte componente. Beneficiile acestea sunt deja palpabile prin proiectele care vin. Deja şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că ne acordă 50 de milioane de euro pentru a susţine parcursul european. Cine altcineva ne-ar mai da atâta susţinere?”, a spus deputatul.
Populism și teamă de Rusia
Fracţiunea PCRM din Parlament nu va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat deputatul comunist Artur Reşetnicov. „După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Vladimir Voronin a spus că fracţiunea PCRM în Parlament nu va vota ratificarea Acordului de Asociere şi a înaintat obiecţiile de conţinut, care precizează de ce nu suntem de acord cu acest acord. În mod colegial, noi, fracţiunea, nu vom vota pentru ratificare”, a declarat deputatul.
Acesta a mai spus că doar interesul naţional l-ar determina să voteze pentru ratificarea Acordului de Asociere. „Orice acord se negociază şi se semnează în interesul ambelor părţi. Cu regret, acest acord a fost şi negociat, şi pregătit fără a lua în consideraţie interesele politice şi economice ale poporului Republicii Moldova. În aşa situaţie, cu aşa conţinut, noi, comuniştii în niciun caz nu vom vota”, a subliniat Artur Reşetnicov. Partidul Comuniştilor a evidenţiat, într-un comunicat de presă, mai multe prevederi ale Acordului de Asociere care, în opinia deputaţilor comunişti, sunt categoric inacceptabile.
Liderul PSRM, Igor Dodon, susţine ferm că nu va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere cu UE şi nimic nu-l poate determina să-şi schimbe poziţia. Potrivit parlamentarului, este vorba de riscuri economice, în condiţiile în care circa 35% din exporturile din Republica Moldova sunt îndreptate către ţările membre ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan). Alt risc se referă la migranţii şi remitenţele care vin din Rusia. Un pericol poate veni şi din două regiuni teritoriale ale Republicii Moldova – regiunea transnistreană şi Găgăuzia – care sunt categoric împotriva semnării acestui acord. Dodon a omis însă să explice că toate aceste puncte de tensiune sunt generate de Federația Rusă, care nu dorește să renunțe la suzeranitatea politică și economică asupra Chișimăului.
„Noi considerăm că vectorul extern trebuie să fie decis prin referendum. E o decizie care trebuie să aparţină poporului. De aceea, noi vom vota categoric împotriva ratificării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi voi expune opinia atât în plen, cât şi în cadrul unor proteste în masă”, a declarat Igor Dodon, cel despre care se știe că este finanțat de fonduri din Rusia pentru a destabiliza situația în Moldova.