EVZ CHIȘINĂU. O întrebare care îi macină pe românii din dreapta Prutului: Basarabenii sunt pedepsiți pentru că nu votează PSD?

Ceea ce era de așteptat s-a întâmplat! Reducerea drastică a numărului secțiilor de votare din Republica Moldova pentru scrutinul europarlamentar de duminică a provocat tensiuni în jurul procesului de votare în R. Moldova, punând într-o lumină și mai proastă, dacă se putea, guvernul Victor Ponta, despre care, majoritatea alegătorilor moldoveni sunt convinși că a vrut să îi pedepsească pe cei care refuză să voteze partidul condus de discipolii lui Ion Iliescu.

„E rușinos!”

Pentru mulți ciudată, pentru alții absolut explicabilă - dacă ne uităm cum au votat la ultimele alegeri cetățenii români din Basarabia - decizia PSD, nu doar de a ignora cererea Partidului Mișcarea Populară de a înființa 50 de secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova , ci chiar de a elimina patru localități de pe harta votului de duminică, a generat un scandal imens. Chiar dacă mass-media din dreapta Prutului, mult mai preocupată cu rezultatul alaegerilor pentru Parlamentul European, a marginalizat această chestiune, opinia publică din Basarabia a reacționat vehement la umilința la care românii de aici au fost supuși de către guvernanții de la București, atât presa, cât și mediile de socializare fiind inundate de valul de indignare al celor cărora porțile reprezentanțelor diplomatice românești le-au fost închise în nas.

„Ponta vrea să ne penalizeze pentru că noi votăm cu cei care se bat pentru noi în parlament, și în cel românesc și în cel european. De când a venit la guvernare, PSD nu a făcut decât să încerce să ne folosească ca masă de manevră electorală. Când a văzut că nu le merge, ne-au pedepsit luându-ne dreptul la vot!”, spune Ion P., inginer din Chișinău, unul dintre cei care nu a mai avut posibilitatea de a-și exprima opțiunea după 3 ore de așteptare în fața Ambasadei României. „E jignitor, toată lumea știe că sunt peste 500.000 de cetățeni români cu acte în R. Moldova. Iar pentru ei au fost amenajate doar opt secții de votare, în doar patru orașe. Și apoi se miră că mulți basarabeni spun că dacă ne vom uni cu România vom fi cetățeni de rangul 2. Dar ei acum, când ar trebui să ne apropie, ne tratează ca pe niște cetățeni de rangul 6. E rușinos să te porți așa față de oameni care au suferit pentru a se putea numi români”, afirmă Galina D., profesoară din Chișinău.

Sute de oameni rămași pe dinafară

La secția de votare 111, amplasată pe teritoriul Ambasadei României, nu au reușit să voteze aproximativ 200 de oameni, unii dintre aceștia spunând că au stat și până la trei ore în rând, aproximativ 100 de români nu și-au putut exercita dreptul la vot la secția 114, unde se află sediul ICR „Mihai Eminescu”. Potrivit jurnaliștilor prezenți și la cele două secții de la secția consulară au mai rămas câteva sute de oameni după ora 21:00. Cei mai mulți oameni au criticat faptul că nu a fost prelungit orarul de votare.