Separatiștii au reținut o familie cu un copil minor pentru că aveau numere de înmatriculare moldovenești
O familie cu un copil minor a fost reţinută, duminică dimineață, de vameşi transnistreni. Acțiunea s-a întâmplat la postul de control intern din satul Lunga, raionul Dubăsari. Aceștia se îndreptau spre Chișinău când au fost opriți, iar motivul reținerii a fost că proprietarul automobilului, care are numere de înmatriculare moldoveneşti, nu a achitat taxele vamale impuse la intrarea în regiunea transnistreană. Patru ore au stat cele trei persoane fără mâncare și fără posibilitatea de a merge la toaletă.
Bărbatul, capul familiei, este originar din Corjova, dar are de mai mulți ani viză de domiciliu la Chişinău. Acesta s-a deplasat în localitatea natală fără a achita taxele vamale impuse ilegal de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Până acum, el nu avuse niciun incident similar.
Ei reținuți, mașina sechestrară
Bărbatul reținut suferă de diabet zaharat. În timpul cât a fost reținut nu a avut acces la medicamentele necesare şi i s-a făcut rău. La faţa locului s-au deplasat imediat și colaboratorii inspectoratului de poliţie din satul Ustia, care au însoţit soţia şi copilul acestuia la Chişinău. Maşina familiei a rămas sechestrată.
Pentru a-și recupera automobilul, omul este obligat să achite o amendă de până la 100% din valoarea automobilului. De asemenea, partea transnistreană a blocat ieșirea în timp ce observatorii militari ai Republicii Moldova au iniţiat procedura de a se deplasa la faţa locului pentru a documenta cazul.
Singura soluție, CEDO
Potrivit asociației Promo-Lex, astfel de cazuri au fost și în anii precedenți. „Mai avem astfel de cazuri în 2007, 2008 și 2009. Din păcate, nu s-a schimbat nimic și nici nu există mecanisme la care cetățenii pot apela”, spune Ion Manole, președintele Promo-Lex. Acesta califică acțiunea drept una ilegală. „Cât prezența postului vamal este ilegală, considerăm că și acțiunile lor sunt ilegale. Acum, proprietarul își poate recupera automobilul dacă achită amenda impusă de ei, iar aceasta variază între 10-100% din cost. Este un jaf”, adaugă Ion Manole. Singura soluție, potrivit acestuia, este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „Unica soluție este CEDO. Dacă persoanele în cauză vor dori, noi le vom oferi asistență juridică”, încheie Ion Manole.
Proprietarul maşinii urma să-și recupereze automobilul sechestrat ieri, ceea ce nu s-a întâmplat. Reprezentanții Comisiei Unificate de Control spune că acest caz a ajuns în atenţia autorităţilor de la Chişinău şi va fi examinat la şedinţa CUC de pe 15 mai. „Mașina încă nu a fost recuperată, se lucrează la aceasta. Depunem eforturi, dar încă nu avem niciun rezultat. Sperăm să se rezolve această problemă”, spune Aurel Fondos, membru CUC.