EVZ CHIȘINĂU. Există viaţă şi după închisoare? Mulţi deţinuţi aleg să se întoacă puşcărie!
- Elena Stegari
- 7 aprilie 2014, 04:20
În Republica Moldova, șansele de integrare a foștilor deținuți în societate sunt minime. De cele mai multe ori, societatea nu-i acceptă, iar ca urmare, celulele închisorii devin mai familiare chiar și decât libertatea pe care o recapătă după ani de zile. Câteodată chiar zeci de ani...
Astfel, numărul deținuților care recidivează se menține în continuare destul de mare, iar pentru a avea un acoperiș deasupra capului (la nevoie, și pușcăria e bună în acest sens), ei sunt gata să facă crime repetate.
Jumătate de secol în închisoare
Recent, oamenii legii au descoperit o crimă săvârșită de un bărbat care a stat după gratii aproape două decenii pentru un alt omor. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, din raionul Edineţ, va petrece ani grei de puşcărie după ce a omorât cu sânge rece un consătean.
Crima a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Bărbatul, fiind în stare de ebrietate, a înjunghiat-o pe victimă cu un cuţit, după care i-a aplicat şi câteva lovituri cu un topor. Pentru a șterge urmele crimei, el a ascuns cadavrul în gospodăria sa, însă a fost reţinut câteva zile mai târziu. În 2013, el a fost eliberat din închisoare după ce a stat 19 ani pentru un alt omor. Acum inculpatul a fost condamnat la 30 de ani de privaţiune de libertate.
De la furt la omor
Specialiștii spun că astfel de cazuri se întâmplă tot mai frecvent. Ion a ajuns la închisoare pentru furt. A dat buzna în mai multe gospodării din localitatea natală, iar atunci când a fost prins de poliție, i s-au dat cinci ani privațiune de libertate. După ce a revenit acasă, părinții tânărului i-au întors spatele. Și, pentru că nu s-a putut descurca de unul singur, s-a apucat din nou de furat. De la furt însă a trecut și la crime. În timp ce a spart geamurile unui magazin, a fost observat de un consătean. I-a aplicat câteva lovituri în cap, pentru ca acesta să nu-l încurce la furat. La o săptămână după asta, omul a decedat, iar Ion a ajuns din nou după gratii.
Fost deținut, căsătorit cu o doctoriță
Pe de altă parte, unii dintre cei care ies din închisoare după ani de zile în care sunt izolați de lumea din afară, reușesc să se integreze în societate. „Este foarte greu să îi ajutăm să revină la o viață normală după ce stau câte 10-15 ani după gratii. Dar sunt cazuri când aceștia își trăiesc viața mai bine decât cei care nu au stat după gratii”, spune Svetlana Pascalova, şefa Biroului de probaţiune Buiucani din capitală. Un alt fost deținut, a încercat de câteva ori să-și pună capăt zilelor fiindcă nu reușea să-și găsească un loc de muncă și dormea în stradă. Altul a spart geamul unei instituții numai să fie luat înapoi la pârnaie. S-a întâmplat ca un bărbat să fie învinuit de furt la întreprinderea unde lucra, deși nu el a sustras bunul dispărut.
Este și cazul unui fost deținut care a stat în închisoare mai mult de 10 ani, dar ajuns acasă și-a revenit după traiul din temniță. Și-a găsit de lucru, iar la scurt timp s-a și căsătorit. ,,Are o soție doctor, care e renumită aici la noi în țară. Știu că trăiesc bine și se împacă. Mă bucur că avem și astfel de cazuri, deși nu înțeleg nici eu cum de s-a întâmplat ca femeia să vrea să-și lege viața cu el”, mai declară Svetlana Pascalova.
Dacă nu sunt acceptați în societate, vor înapoi după gratii
Specialiștii spun că în Republica Moldova procesul de integrare a deținuților este foarte dificil. „Noi îi ajutăm să-și perfecteze actele, să-și găsească un loc de muncă. Sunt printre ei deținuți care au stat câte 10 ani după gratii și nu au nici măcar buletin de identitate. E foarte complicat să-i ajuți. Mulți, după ce ies din închisoare, nu mai au rude. Acestea fie că nu-i mai acceptă, fie au decedat. Noi reușim de multe ori să le găsim de lucru, dar și ei au cerințe mari. Nu le convine salariul și atunci renunță la tot”, explică şefa Biroului de probaţiune a sectorului Buiucani.
„Foștii deținuți sunt cu greu acceptați de societate. Din cauza că sunt respinși și etichetați pentru tot restul vieții ca fiind criminali, ei săvârșesc infracțiuni repetate. Sunt dezechilibrați, acolo veșnic sunt în atenția cuiva, iar atunci când ies de după gratii sunt singuri. Mulți nu sunt pregătiți pentru libertate. Astfel se întâmplă ca după trei-patru luni de libertate să ajungă din nou după gratii”, explică Angela Ciobanu, consilier de probaţiune şi psiholog.
Trebuiesc motivați
Mulți dintre cei care ies din închisoare se angajează în domeniul construcției, dar mai apare problema locuințelor. Nu au însă loc de trai permanent. „Noi putem să le oferim doar adăpost temporar. Dar asta e foarte greu, mai ales pe timp de iarnă, când sunt geruri mari. Iată de ce mulți dintre deținuți se întorc înapoi în închisoare. Nu se angajează la serviciu, nu au unde dormi și atunci aleg din nou calea infracțiunilor. Ei spun că le este mai ușor acolo. Se vede că integrarea lor în societate trebuie să fie la un alt nivel. În țările europene asta se întâmplă, la noi însă mai e mult până atunci. Când ies din penitenciare, ei trebuiesc să fie motivați să facă ceva”, afirma Svetlana Pascalova.
Locurile de muncă insuficiente sunt o problemă pentru deţinuţi nu doar în penitenciar, dar şi la libertate. „Îi înregistrăm la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la solicitarea lor. Majoritatea, însă, se angajează prin intermediul cunoscuţilor sau neoficial”, explică Vitalie Popa, şeful Oficiului de Probaţiune din sectorul Botanica, al capitalei, instituţie menită să prevină recidiva.
O treime revin după gratii
Potrivit datelor oferite de Departamentul Instituţii Penitenciare, 29,7% din persoanele condamnate în 2012 au ajuns după gratii pentru a doua oară. Numărul celor care au ajuns la închisoare pentru a treia oară şi chiar de mai multe ori se menţine deja al doilea an la nivelul de 31%.