EVZ CHIȘINAU. Există viață după moarte. Tânărul accidentat pe terenul de fotbal a salvat trei vieți

EVZ CHIȘINAU. Există viață după moarte. Tânărul accidentat pe terenul de fotbal a salvat trei vieți

Tânărul de 21 de ani, care a ajuns în comă la spital după ce poarta de fotbal a căzut peste el, a salvat cu prețul vieții sale alte trei vieți. De trei zile, viața a început din nou pentru doi tineri și o femeie, deprinși să trăiască în suferință și rugăciune.

Părinții tânărului care a ajuns, săptămâna trecută, în comă la spital, după ce poarta de pe un teren de fotbal de la universitatea la care studia a căzut peste el, și-au dat acordul ca organele copilului sa fie donate, în condițiile în care acesta a intrat în moarte cerebrală. Așa se face că doi tineri și o femeie de 51 de ani se simt bine.

„Au fost donate ficatul și doi rinichi. Persoanele care au primit rinichii sunt doi tineri, unul născut în anul 1980 și altul în 1974. Acum sunt a treia zi după transplant și se simt bine”, spune Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant.

Bolnavii așteptau un donator de mau mulți ani

Potrivit directorului Agenției de Transplant, cei doi tineri se aflau pe lista de așteptare pentru rinichi de mai mulți ani. „Ambii aveau nevoie de un transplant urgent. Unul dintre ei făcea dializă de doi ani, iar cel de-al doilea de șase ani. Femeia cu ficatul se afla în lista de așteptare de un an, iar boala ei este cu mult mai veche”, adaugă Igor Codreanu.

Medicii nu i-au dat nicio șansă de supraviețuire tânărului, de aceea au încercat să-i convingă pe părinții acestuia sa-i doneze organele. Aceștia se aflau la muncă în străinătate, iar tragedia fiului i-a adus acasă. Decizia nu a fost una ușoară, dar, știind că astfel o parte din fiul lor va prelungi viața altor persoane aflate în suferință, au acceptat. Băiatul a fost înmormântat duminică, iar ca să-l petreacă pe ultimul drum au venit rudele, colegii săi de facultate, care nici astăzi nu înțeleg cum s-a putut întâmpla una ca asta.

Înainte de moarte decid să doneze organe

În ultimii ani, tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova înțeleg importanța donării de organe și devin tot mai deschiși spre aceasta. „Putem spune că este o creștere. Cetățenii noștri sunt destul de informați și vin în întâmpinarea nevoilor pacienților și a solicitărilor medicilor. Urmează să efectuăm în curând un sondaj sociologic ca să avem niște cifre exacte privind această situație. Sperăm totuși să fie cât mai mulți oameni care să doneze organe”, spune Igor Codreanu.

În anul 2013, au fost efectuate patru transplanturi de rinichi și trei de ficat. „Anul trecut am efectuat patru transplanturi renale, dintre care doar un rinichi a fost de la un donator viu, și alte trei hepatice, pentru două fiind ficat de la donatori decedați și altul de la unul viu”, adaugă directorul Agenției de Transplant.