EVZ CHIȘINĂU. Câțiva morți, sute de persoane maltratate în beciurile poliției, și nimeni la închisoare. Evenimentele din 7 aprilie, încă învăluite în mister
- Olga Țîganescu
- 7 aprilie 2014, 06:40
De la evenimentele dramatice din 7 aprilie 2009 s-au scurs deja cinci ani, când tinerii au protestat împotriva fraudelor comise de comuniști în alegerile parlamentare de la 6 aprilie.
Pe parcursul acestor ani s-a încercat să se afle cine se face vinovat de cele întâmplate. Au fost condamnate, toate cu suspendare, 13 persoane şi deschise peste 100 de dosare penale. CEDO a pronunţat până acum verdictul în 7 dosare împotriva Republicii Moldova pentru încălcarea drepturilor omului în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. O persoană a fost ucisă în bătăi în Piața Marii Adunări Naționale, iar alte trei – în împrejurări suspecte.
Potrivit informaţiilor oferite de Procuratura Generală, în aceşti ani au fost pornite 102 cauze penale, fiind expediate instanțelor de judecată 31 de dosare penale în privinţa a 43 de persoane. Urmărirea penală a fost suspendată în trei cauze penale în privinţa a șase persoane (patru dintre care sunt minori). Totodată, urmărirea penală a fost încetată în 68 de cauze penale în privinţa a 178 de persoane, inclusiv pe motiv de împăcare a învinuiţilor cu reprezentanţii statului.
De asemenea, pentru comiterea infracţiunilor de dezordini în masă şi jafuri, instanţele de judecată au pronunţat 18 sentinţe în privinţa a 27 persoane, şi anume:
• Condamnări în opt dosare penale în privinţa a 13 persoane
• Achitări – o cauză penală în privinţa unei persoane
• A fost încetat procesul penal în nouă cazuri în privinţa a 13 persoane
Colaboratori MAI suspendaţi din funcţie
Procurorii cercetează şi infracţiunile comise de reprezentanţi ai autorităţilor statului contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură etc., fapte săvârșite după evenimentele din 7 aprilie 2009. Astfel, au fost înregistrate şi examinate, în special de procuratura militară Chişinău şi procuratura municipiului Chişinău, 108 sesizări cu privire la infracţiuni. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat.
Din numărul total al plângerilor, în 71 de cazuri au fost deschise dosare penale (42 – pentru tortură, 19 – pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni); 28 de dosare în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie au fost finalizate şi remis instanței de judecată.
Totodată, la solicitarea procurorilor, au fost suspendaţi provizoriu din funcţie 14 colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, această măsură procesuală de constrângere continuând să fie aplicată doar în privinţa a nouă învinuiţi, deoarece la contestarea aplicării acesteia, instanţele de judecată au satisfăcut plângerile a cinci poliţişti.
În urma examinării acestor categorii de infracţiuni, instanţele de judecată au condamnat 29 de poliţişti, au achitat 34 de poliţişti și au clasat dosarul penal în privinţa a patru poliţişti.
Termenul de prescripție a fost exclus
Pe 4 aprilie 2014, parlamentarii au votat pentru excluderea termenului de prescripţie privind tragerea la răspundere penală a persoanelor care au comis infracţiuni de abuz, exces de putere, abuz în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.
Proiectul de lege privind amendarea Codului penal a fost votat în lectura a doua de majoritatea parlamentarilor. Documentul stabileşte că „prin derogare de la prevederile Codului penal, prescripţia tragerii la răspundere nu se aplică persoanelor care au săvârşit infracţiuni de abuz în serviciu, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau care au legătură cu aceste evenimente”.
Rapotul prezentat de către procurorul general
Procurorul general a prezentat un raport în ceea ce privește evenimentele din 7 aprilie 2009. Astfel, potrivit acestuia, investigațiile se bazează pe patru aspecte importante, precum: dezordinile în masă și devastarea unor sedii publice, aplicarea forței și maltratarea persoanelor, acțiunile factorilor de decizie și ale organizatorilor care au influențat evenimentele de atunci. „Se audiază peste 1.500 de persoane, inclusiv cele de la conducerea statului, se audiază conducerea MAI și a SIS-ului, angajații aparatului președintelui, au fost audiați șoferi de microbuze și de troleibuze, membrii Asociației obștești „Voievod” și forțele de ordine”, a declarat Gurin.
Totodată, pe cazul morții lui Valeriu Boboc a fost înaintată o cauză penală împotriva polițistului Ion Perju. Cazul a fost trimis în instanța de judecată, dar acesta a fost achitat pe toate capetele de acuzare, de aceea s-a ajuns la Curtea de Apel. Alte decese în timpul manifestațiilor nu au fost înregistrate, potrivit surselor oficiale.
De asemenea, a fost înaintată și o cauză penală pe numele lui Vladimir Voronin. Potrivit procurorului general, s-a cerut lipsirea lui de imunitate, dar comisia juridică a respins această solicitare. „A fost audiat domnul Voronin, dar cauza penală a fost conexată cu o alta. De asemenea, a fost deschis un dosar penal pe numele fostului viceministru de interne, Valentin Zubic”, a menționat procurorul general.
„Vreau să visez și să zbor din nou”
Cu ocazia împlinirii a cinci ani de la evenimentele din 7 aprilie, a fost lansată și o carte cu mărturiile tinerilor maltratați în comisariatele de poliție în timpul acelor evenimente. Cartea a fost editată de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”. Cităm din această carte unele mărturii.
Ion, care atunci era student la Universtatea Tehnică din Moldova, și urma să-și susțină teza de licență, în acea zi mergea spre casă. „Eram aproape de bulevardul Renașterii, când, deodată, de după colț, au apărut câțiva polițiști... Am primit mai multe lovituri, care m-au doborât la pământ. Am fost lovit la cap cu patul armei, apoi am fost dat cu capul de asfalt... Îmbrâncit, lovit, batjocorit cu cele mai urâte cuvinte, am fost dus într-un garaj al comisariatului, unde mai erau persoane sechestrate, inclusiv două fete... Am fost bătut iarăși, iar două lovituri au fost deosebit de puternice”, povestește tânărul.
După cele întâmplate, acesta cu greu a susținut examenele, din cauza durerilor puternice de cap a fost concediat de la serviciu. Părinților nu le-a spus nici până acum că a fost arestat. Iar legat de amintirile de atunci, acesta spune: „Îmi provoacă groază. Inima începe să-mi bată mai repede, simt o tensiune în toți mușchii”.
Reabilitate psihologică
Centrul „Memoria” a asistat 138 de victime ale maltratărilor din aprilie 2009, dintre care mai mult de o treime au ales să plece din Republica Moldova. Majoritatea dintre victime susțin că cel mai mult îi nemulțumește faptul că nu au fost trași la răspundere cei care o merită.