Evenimentul Zilei > EVZ Special > Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?
Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Majoritatea israelienilor sunt în autoizolare de câteva săptămâni, rupți de lume. Chiar dacă directivele ministerului Sănătății au devenit din ce în ce mai stricte, o parte importantă a comunității ultra-ortodoxe, inclusiv liderii, nu respectă aceste reguli.

Forțele armatei israeliene au intrat în Bnei Brak în încercarea de a restabili ordinea și a-i ajuta pe oamenii închiși în case, în numeroase cazuri fără hrană și medicamente suficiente.

Conform mai multor informații, economia israeliană nu va putea funcționa până când nu se va stabiliza situația din orașele și cartierele ultra-ortodoxe.

Drept urmare, situația socio-politică a devenit mai violentă și extremă ca niciodată. Oricine atacă conducerea sau publicul ultra-ortodox este numit „nazist” sau „antisemit”.

De cealaltă parte, fiecare evreu ultra-ortodox este automat văzut ca „infractor care încalcă legea” și „propagator de boli”.

Adevărul este mult mai complicat decât aceste acuzații reciproce și nu este vorba doar de coronavirus.

El face parte dintr-o poveste mult mai mare cu privire la relația dintre statul Israel și ultra-ortodocși.

Comunitatea ultra-ortodoxă a primit un grad neobișnuit de autonomie în Israel, sub egida politicienilor de dreapta și de stânga.

Este rezultatul inevitabil al marii lor puteri politice. În privat, lideri din tot spectrul politic recunosc că preferă să aibă ultra-ortodocșii în coalițiile lor, pentru că „este mai ușor să ajungem la un acord cu ei”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: