Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Evreii ultra-ordodocși, corona-bombă în Israel ?

Majoritatea israelienilor sunt în autoizolare de câteva săptămâni, rupți de lume. Chiar dacă directivele ministerului Sănătății au devenit din ce în ce mai stricte, o parte importantă a comunității ultra-ortodoxe, inclusiv liderii, nu respectă aceste reguli.

Mass-media israeliană a relatat pe larg instrucțiunile date de șeful facțiunii lituaniene a comunității ultra-ordodoxă, rabinul Chaim Kanievsky. Acesta le-a ordonat discipolilor săi să nu oprească studiile la școlile yeshiva sau colegiile de rugăciune. Nunțile la care participă nulte persoane să continue și ele, la fel ca înmormântările la care participă multe persoane.

Aceste activități continuă în Bnei Brak, Beit Shemesh și în Ierusalim.

Greu de imaginat dar, între timp, ministrul Sănătății, Yaakov Litzman, el însuși reprezentant al comunității ultra-ortodoxe așkenaze în guvern și membru al sectei hassidice Ger, i-a cerut premierului Benjamin Netanyahu ca sinagogile să fie exceptate de la ordinul închiderii și să le permită ultra-ortodocșilor să continuie să practice rugăciuni în cvorum, așa cum se obișnuiește.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea nimeni nu a fost surprins când orașele și cartierele ultra-ortodocșilor dens populate au devenit puncte fierbinți pentru propagarea virusului SARS-CoV-2, găzduind, de altfel, cel mai mare număr de persoane infectate.

Și totuși, chiar după ce comunitatea ultra-ortodoxă a recunoscut pericolul inerent al pandemiei, rugăciuni „minyan” practicate în subteran (la care participă cel puțin zece persoane) au continuat să aibă loc , în timp ce afară persoane vegheau eventuale sosiri ale poliției.

Potrivit Al-Monitor, copiii din comunitatea ultra-ortodoxă tușesc intenționat, pe stradă, în direcția polițiștilor și-i numesc „naziști”. Potrivit mai multor mărturii, Litzman, el însuși infectat cu SARS-CoV-2, a continuat să practice rugăciuni colective sau în sinagogă, în ciuda directivelor ministerului pe care îl conduce.

Fricțiunile între autoritățile civile și comunitatea ultra-ordodoxă nu au fost niciodată mai mari. Cu un număr de purtători de coronavirus la Bnei Brak în plină expansiune, guvernul a declarat orașul, la 2 aprilie, „zonă restrânsă”.