De la reizbucnirea confl ictului între Israel și gruparea Hamas, a apărut un nou val de demonstrații în Europa împotriva războiului. Unele proteste au fost pașnice, dar altele au degenerat în violențe, fi ind prilejuri de manifestare a antisemitismului.
O parte dintre manifestațiile din Europa și din alte colțuri ale lumii s-au transformat în acțiuni antisemite, în special în Germania, Franța, Maroc și Olanda.
În timpul unor mitinguri în Germania, s-a strigat „Gazați evreii!”; în Franța au fost atacate sinagogi, iar în Maroc a fost bătut un rabin. Acest gen de incidente nu este nou, dar numărul lor a crescut în ultima perioadă.
„Evreii din Franța nu trebuie să se teamă”
Franța este pe locul trei în lume în ceea ce privește numărul evreilor, după SUA și Israel, cu 500.000 de persoane, dar și cea mai importantă comunitate musulmană (între 3,5 și 5 milioane de persoane). Aici s-au înregistrat cele mai multe violențe antisemite, în ultimele zile. Opt sinagogi, precum și magazine ale evreilor au fost ținta protestatarilor, care s-au bătut și cu jandarmii, aruncând cu sticle și pietre în ei, în timpul unor manifestații propalestiniene. „Nu se strigă moarte israelienilor, pe străzile din Paris, ci moarte evreilor”, a spus Roger Cuikerman, președintele grupului politic al evreilor francezi, citat de New York Times.
După incidentele din timpul manifestațiilor pro-palestiniene, ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, a declarat, ieri, că „evreii din Franţa nu trebuie să se teamă”, reiterând fermitatea absolută a autorităţilor franceze faţă de antisemitism. „Antisemitismul nu are ce căuta în Franța”, a adăugat ministrul. De altfel, guvernul de la Paris a interzis, în weekend, noi manifestații pro-palestiniene, după ce precedentele au degenerat în violențe.
Merkel denunță actele antisemite
Cancelarul Angela Merkel a denunţat derapajele antisemite, în timpul unor manifestaţii pro-palestiniene din Germania, care ar prezenta „un atac împotriva libertății și toleranței și o tentativă de a aduce atingeri valorilor noastre democratice”.
Ea a promis că toate infracţiunile sau delictele cu conotaţie antisemită vor fi aduse în faţa justiţiei.
Circa 200.000 de evrei trăiesc în prezent în Germania. Preşedintele Joachim Gauck l-a asigurat pe directorul Consiliului evreilor, Dieter Graumann, că „evreii sunt bineveniţi şi nu sunt singuri”