Evreii care au luptat pentru Hitler: "Am avut un duşman comun" | FOTO

Evreii care au luptat pentru Hitler: "Am avut un duşman comun" | FOTO

Au luptat alături de nemţi, i-au vindecat și de multe ori s-au împrieteni cu ei. Dar cum se simt evreii din Finlanda astăzi, când se vorbeşte despre neobişnuita şi foarte puţin cunoscuta alianță făcută cu naziștii?

În septembrie 1941, un medic militar primit Cruce de Fier de la Înaltul Comandament German, pentru fapte eroice. În faţa ameninţării sovietice, maiorul Leo Skurnik, un medic care a avut odată ambiția de a deveni pianist, a decis evacuarea a unui spital de campanie de la granița finlandeză-rusă, salvând vieţile a peste 600 de oameni, inclusiv membrii SS, scrie The Telegraph.

Skurnik n-a fost singurul soldat care a primit Crucea de Fier în timpul celui de-al doilea război mondial, peste patru milioane de persoane fost decoraţi, dar în cazul său onoarea e ieşită din comun: era evreu. De altfel peste 300 de evrei au luptat cot la cot cu naziștii atunci când Finlanda a intrat în război, în iunie 1941, împotriva Uniunii Sovietice, duşmanul lor comun, punctează jurnalistul Paul Kendall, într-un amplu reportaj.

Alianța dintre Hitler și rasa pe care o dorea exterminată- evreii finlandezi au fost singurii care au luptat ca aliaţi ai Germaniei - este unul dintre paradoxurile celui de-al doilea război mondial. Şi totuși aproape nimeni, inclusiv mulţi finlandezi, nu au cunoştinţă de această alianţă bizară.

De ce nu se ştie?

"Trăiesc de 25 de ani în Filnlanda şi n-am auzit despre asta. Şi eu sunt evreu. Nu este o poveste cunoscută", a declarat John Simon, care s-a mutat din New York, la Helsinki, în 1982.

Motivele pentru care istoria este foarte puţin cunoscută ţine de ceea ce înseamnă să fii evreu și de dorinţa de a fi acceptat de ţara în care trăieşti. Veteranii evrei - dintre care o mână sunt încă în viață - insistă că nu au de ce să se ruşineze pentru ceea ce au făcut. Dar dacă petreci o seară în compania lor, vorbind şi cu alți membri ai comunității care au analizat evenimentele în detaliu, îți dai seama că faptul că s-au aliat cu naziştii pe câmpul de luptă, a lăsat urme adânci, explică Paul Kendall.

Prima dată când evreii din Finlanda au intrat în armată, a fost în 1939. Un tânăr evreu, de 23 de ani, din Vyborg, a fost recrutat când Uniunea Sovietică a invadat Finlanda. La fel ca şi alţi evrei, el şi-a făcut datoria din toată inima, fiind dispus să moară pentru ţară. Războiul care a izbucnit în 1939, cunoscut în Finlanda ca Războiul Iernii, a fost considerat de populația evreiască drept o șansă de a demonstra că sunt cetățeni finlandezi loiali.

Ordinul de a trece de partea naziştilor

Atunci când Hitler a lansat Operațiunea Barbarossa, invazia surpriză în URSS a fost pentru Finlanda o oportunitate de a recâștiga teritoriul pierdut în Războiul Iernii, aşa că s-a aliat cu Germania.

Evreii care s-au înrolat de partea nemţilor, au auzit tiradele veninoase ale lui Hitler împotriva poporului lor, nu le erau străine nici atacurile împotriva evreilor germani, din noiembrie 1938, dar atunci când s-a dat ordinul să intre alături de nazişti în luptă, împotriva Rusiei, n-au ezitat.

Desigur, multe dintre detaliile Holocaustului erau la acea vreme secrete. Soldații evrei nu știau despre camerele de gazare și de ororile de la Auschwitz, Dachau și Bergen - Belsen, dar foarte mulţi păstrau legătura cu rudele lor din Polonia și din alte țări ale Europei de Est.

Potrivit profesorului Simo Muir, de la catedra de Studii Iudaice a Universităţii din Helsinki, evreii care luptau de partea lui Hitler "au primit scrisori" şi "au știut despre deportări".

Teroarea din propria armată

Dar nu toţi evreii din armata finlandeză au fost norocoşi. La granița cu Rusia, în regiunea Karelia, trupele finlandeze și germane au luptat cot la cot, iar evreii de pe front au avut doi inamici: ruşii și nemţii din propria tabără.

Ei au trăit permanent în teroarea că identitatea le va fi dezvăluită şi că se va afla că sunt evrei. Dar chiar şi atunci când s-a aflat despre un soldat finlandez că este evreu, soldații germani au ignorat acest aspect. Au fost evrei care au avut sprijinul deplin al ofiţerilor lor superiori, iar de multe ori germanii care aflau cu stupefacţie că luptă alături de evreii nu aveau autoritate de a contesta ceva. Mai mult, s-a întâmplat chiar ca nemţii să fie forţaţi de ofiţerii evrei din armata nazistă să salute cu respect.

"Problema evreiască"

Se poate ca trupele germane să fi fost în Finlanda, să existe un comandament german și Gestapo-ul la Helsinki, dar Finlanda a respins cererile lui Hitler de a introduce legi anti-evreiești. Când Heinrich Himmler a vizitat Finlanda, în august 1942, şi i-a cerut premierului Jukka Rangell să discute "problema evreiască", Rangell a răspuns: "Noi nu avem o problemă evreiască".

Cu toate acestea, după război, când s-a aflat despre ororile Holocaustului, s-a creat un disconfort cu privire la tratamentul special de care au beneficiat iudeii finlandezi. La o întâlnire a veteranilor de război din Tel Aviv, în 1946, finlandezii aproape că au fost numiţi trădători. Aceştia au fost acuzaţi că ajutând-ul pe Hitler, au prelungit războiul şi, astfel au făcut posibilă creşterea numărului de evrei ucişi în camerele de gazare.

Subiectul este sensibil şi în prezent, este de ajuns să se amintească faptul că Finlanda a ajutat Germania nazistă ca atmosferă să îngheţe, scrie jurnalistul Paul Kendall, pentru The Telegraph.

"Noi nu am ajutat nemţii", a subliniat Kent Nadbornik, președintele evreilor finlandezi Guild. "Am avut un dușman comun, rușii și asta a fost situaţia", a adăugat el. ARTICOLE POPULARE:

  • Oameni bizari care fac lucruri uluitoare | GALERIE FOTO

  • ”Vampa cu văl”, prințesă sau prostituată? Povestea unei femei foarte abile | GALERIE FOTO

  • Cea mai veche PIRAMIDĂ din lume a fost descoperită în Crimeea | GALERIE FOTO / VIDEO

  • Cele mai șocante chipuri de infractori | GALERIE FOTO

  • "N-am mai întâlnit asemenea nesimţire!", a izbucnit un judecător, după ce o tânără şi-a reclamat părinţii în justiţie | GALERIE FOTO / VIDEO

  • Acesta este Hercule, cea mai mare pisică din lume | GALERIE FOTO / VIDEO

  • MINUNE în Miami: Un bebeluş de 5 luni a fost salvat după ce a primit SĂRUTUL VIEŢII de la mătuşa sa| GALERIE FOTO / VIDEO

  • "Lupii nopţii", armata de motociclişti a lui Putin merge în Crimeea | GALERIE FOTO

Ne puteți urmări și pe Google News