Evoluția celui mai bogat român din 2021. Antreprenorul Daniel Dineș a pierdut aproape 3 miliarde de euro într-un singur an

Sursa foto: Captură Video

Unul dintre cei mai bogați români, conform clasamentelor Forbes, a pierdut în mai puțin de doi ani, în jur de 3 miliarde de euro. Este vorba despre Daniel Dineș, fondatorul unei companii de software cotată la Bursa din New York care . Dacă în 2021 era considerat românul cu cea mai mare avere, devansându-l pe Ion Țiriac, după ultimele estimări, omul de afaceri a coborât pe locul trei.

Omul de afaceri Daniel Dineș s-a lansat în afaceri în 2005, cu o companie specializată în dezvoltarea si vânzarea tehnologiei de automatizare software a proceselor de lucru din mediul office. Fost angajat la Microsoft, el a revenit la București și, împreună cu un alt coleg, Marius Tîrcă, a înființat UiPath. Compania dezvolta roboții software programați să preia munca de tip copy-paste a angajaților din instituții, eliberându-i de sarcinile repetitive care îi solicită inutil.

Începând din 2005, de la înființare, compania a avut un trend ascendent, ajungând între cele mai importante de pe piața de profil. În anul 2018, UiPath a avut încasări de 114,8 milioane de dolari, în creștere cu 629,5% față de anul 2017. Firma înființată controla 13,6% din piața de profil la nivel mondial, devenind lider în domeniul acestui tip de aplicații software.

După un deceniu de activitate, de la înființare, Daniel Dineș a mutat sediul central la New York. În aprilie 2020 UiPath a fost desemnată cea mai bună companie de tehnologie și a ocupat locul 2 în clasamentul Financial Times 1000, FT1000: Companiile cu cea mai rapidă creștere din America în 2020

Încurajat de rezultate, în aprilie 2021, Daniel Dineș devenea primul român a cărui companie era listată pe Bursa de la New York. La listare, pe 24 aprilie, o acțiune UiPath valora 74,8 dolari, iar maximul a fost atins pe 28 mai, 79,8 dolari. În septembrie, cinci luni mai târziu, acțiunile companiei erau la minus 23%.

Daniel Dineș a pierdut 3 miliarde de euro

În acest context, averea lui Daniel Dineș a evoluat în funcție de performanțele înregistrate de cotațiile bursiere. După un an și zece luni de la listare, o acțiune la compania fondată în București, cu sediul la New York, a ajuns 16,8 dolari. Practic, investitorii care au cumpărat „la vârf”, sunt „la -80%”.

În 2021, omul de afaceri era considerat cel mai bogat român, cu o avere estimată la 22,2 miliarde de lei (aproximativ 4,5 miliarde de euro), peste Ion Țiriac. În ultimul clasasament, însă, fondarul UiPath a căzut pe locul trei. Averea sa s-a redus la 8 miliarde de lei, aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Pe fondul căderii cotației la bursa americană, Daniel Dineș, a ajuns pe locul 3 în topul celor mai bogați români, fiind devansat, la finalul lui 2022 de frații Dragoș și Adrian Pavăl (Dedeman), cu o avere de 13 miliarde de lei și de către Ion Țiriac, cu o avere estimată la 8,5 miliarde de lei.

Tehnologia UiPath un pariu pentru viitor

UiPath este o companie de software bazată pe dezvoltarea tehnologiei IA (inteligență artificială) și robotică. Cum domeniul inteligenței artificiale se află pe o puternică pantă ascendentă, astfel că viitorul s-ar putea să fie în favoarea UiPath. Devalorizarea acțiunilor pe bursă ar putea fi doar un episod trecător în evoluția acestei companii. Se vorbește despre consecințele contextului economic global, marcat de o inflație explozivă și o piață bursieră care se confruntă cu pesimism din partea investitorilor.

Pentru antreprenorul român, decizia de-și muta sediul principal în Statele Unite a fost cea mai bună  pe care o putea lua.

„Cred că stabilirea sediului nostru în New York a fost una din cele mai bune decizii de business pe care le-am luat în expansiunea noastră globală – e mult mai bine decât dacă mergeam în Silicon Valley. (…) Este scump, dar în același timp, aici ești la câțiva pași de cei mai mari clienți și cei mai mari investitori din lume. Manhattan este unic. Nu există nimic comparabil în ceea ce privește accesul la cele mai bune lucruri pe care lumea le are de oferit”, afirma Dineș în 2021, într-un interviu pentru CNBC.

În prezent, UiPath deține birouri în SUA (New York – sediul central, Seattle, Austin, Dallas, Denver, Reston, Miami), Canada (Toronto), România (Cluj-Napoca) și în alte state din Europa, Asia și Australia. În total, compania a ajuns la 46 de puncte de lucru, la nivel mondial.