Care a fost momentul zero al Revoluției din 1989? Ce rol a avut Iliescu în transferul de putere de la comunism, dar și fratele lui Ceaușescu? În ediția de emisiunii Evz Play, jurnalistul Dan Andronic și invitatul său, Gelu Voican Voiculescu, au disecat secretele evenimentelor tulburi care au dus la căderea dictatorului Ceaușescu, dar și perioada imediat următoare schimbării puterii.
În decembrie nu a fost o revoluție pură, în sens absolut, a comentat moderatorul emisiunii, care a explicat că orice revoluție implică o schimbare a mentalității de masă. "Dacă ar fi existat un butoi de pulbere în toate orașele ar fi izbucnit Revoluția", a menționat Dan Andronic.
Invitatul său a explicat astfel contextul izbucnirii evenimentelor: "Tokes a fost un pretext, totul pleacă de la explozia de exasperare de la Timișoara. E un manifest revoluționar al timișorenilor".
Armata a preluat puterea și i-a dat-o lui Iliescu
"În cartea lui Alex Mihai Stoenescu se vorbește foarte clar că Armata a luat puterea și i-a dat-o lui Iliescu, este și teza lui Stănculescu, care a declarat public că regretă că i-a dat puterea lui Iliescu", a explicat moderatorul.
Gelu Voican Voiculescu a dat detalii și despre implicarea lui Iliescu la acest moment cheie al transferului de putere: "În Casa Scânteii, Iliescu a sunat la Victor Stănculescu de pe telefonul scurt. Nu a fost o surpriză pentru Stănculescu. Ștefan Gușă a stat în CC alături de Iulian Vlad. A fost un moment fast, fiecare vorbea pe alte circuite. Ei vedeau ce e adevărat, s-au evitat foarte multe tentative de a încăiera armata cu trupele de Securitate. Singurul care putea fi succesorul lui Vasile Milea a fost Ștefan Gușă. Cercetările au stabilit că Stănculescu a mințit că a ordonat retragerea în cazărmi, asta a făcut Ilie Ceaușescu având convingerea că Armata va fraterniza cu revoluționarii".
Invitatul a negat că generalul Gușă, șef al Statului major, ar fi cedat puterea în interiorul Armatei.