Evenimentul Zilei > EVZ Special > Evenimentul Istoric. Cum a încurcat Securitatea planurile de căsătorie dintre Prințul Charles și o prințesă româncă
VIDEO

Evenimentul Istoric. Cum a încurcat Securitatea planurile de căsătorie dintre Prințul Charles și o prințesă româncă

În ediția curentă a revistei Evenimentul Istoric, care poate fi găsită pe piață, este relatată și povestea, demonstrată cu documente, a iubirii secrete a Prințului Charles cu o prințesă româncă. Deciși să rupă legătura moștenitorului tronului britanic, agenții români pornesc, din greșeală, pe urmele unei alte domnițe de sânge albastru.

Prințul Charles ar fi fost îndrăgostit de una dintre fiicele Regelui Mihai, Principesa Margareta. În mod firesc Securitatea a intrat în alertă. Cercetătoarea Alice Barbu a descris perioada în care Regele și familia sa erau plecați în exil, fiind atent supravegheați de Securitate prin operațiunea Coroana. Motivul erau conexiunile cu moharhiile europene și legăturilor dinastice ale familiei regale, în ecuația jocurilor de putere la nivel european, dar existau și rațiuni de imagine.

Ce se spune mai puțin azi, pentru că serviciile noastre nu mai duc acțiuni de influență la nivel înalt, este că Departamentul de informații externe din anii 70 a întreprins anumite acțiuni în Occident. Se știa precis care e situația în familia regală, a explicat istoricul Liviu Țăranu.

Regele avea un angajament cu regimul comunist. În 1979 a fost prima ieșire publică a Regelui cu o declarație împotriva regimului de la București, fiind citat de presa americană și britanică. Totuși Securitatea a înregistrat și multe eșecuri, unul dintre ele fiind faptul că a încurcat două prințese, dintre care una intrase în grațiile Prințului Charles.

Ediția integrală a emisiunii poate fi vizionată la acest link.