Editura Evenimentul si Capital

Evenimentul ISTORIC. În 1918, Iuliu Maniu a pus VIENA sub ocupație românească

Evenimentul Istoric, primul număr
Autor: | | 12 Comentarii | 23244 Vizualizari

Evenimentul Istoric vă prezintă în primul număr o poveste românească din 1918 și câteva documente inedite referitoare la un fapt istoric mai puțin cunoscut. Modul în care capitala Imperiului Austro-Ungar, Viena, a fost sub protecția soldaților români timp de 55 de zile, care au asigurat ordinea militară într-un oraș sfâșiat de rebeliune și jafuri. Personajul istoric care a fost piesa centrala se numea Iuliu Maniu. Un mare om politic român, unul din pilonii Marii Uniri.

Începând cu a doua jumătate a anului 1918, în condițiile în care frontul din Italia era deja rupt și monarhia austro-ungară se afla în pragul colapsului, zecile de mii de soldați români aflați în serviciul militar al imperiului se supun ordinelor lui Iuliu Maniu, sosit la Viena cu misiunea de a organiza o armată menită să asigure Transilvaniei ruperea de trecut și unirea cu Țara-Mamă. Un episod din Istorie mai puțin cunoscut este tratat pe larg în prima ediție a revistei Evenimentul Istoric, care poate fi găsită la toate chioșcurile de presă din țară.

Circumstanțele acestui fapt excepțional sunt date de haosul care s-a instaurat în Viena anului 1918, de prezența a aproape 60.000 de soldați români în capitala austro-ungară și de caracterul dârz al unui sublocotenent de artilerie: Iuliu Maniu. În luna octombrie, sublocotenentul de artilerie Iuliu Maniu se afla la Viena cu Regimentul 64 Orăştie. Pe 30 octombrie, la Viena, s-a constituit Comitetul Naţional al Românilor din Transilvania, sub conducerea lui Maniu, iar în ziua următoare a luat fiinţă Senatul Central al Ofiţerilor şi Soldaţilor Români. Acestea au fost iniţiate pentru organizarea militară a românilor din armata austro-ungară, Maniu făcând apel la soldaţi şi ofiţeri „să nu primească nici o poruncă de la străini, nici să depună jurământ pentru altă armată decât cea românească”.

Mai multe amănunte și documente despre modul în care românii au menținut ordinea în Viena, modul în care populația orașului le-a mulțumit și cea a urmat puteți citi în primul număr al revistei Evenimentul Istoric. Îl puteți găsi la toate chioșcurile

I

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate