Un eveniment pilot care urma să se desfășoare duminică, în aer liber, la Opera Națională din București a fost amânat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii care a precizat că motivul amânării este legat de condițiile meteorologice nefavorabile. Evenimentul a fost reprogramat pentru data de 22 mai, a anunţat Ministerul Culturii.

La evenimentul care a fost programat în faţa Operei Naționale va participa un public format din aproximativ 1.000 de persoane. Participarea va fi permisă atât pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva noului coronavirus, SARS-CoV-2 (ciclu complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate şi la 10 zile de la rapel), cât şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

De asemenea, la eveniment mai pot participa persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR dar nu mai vechi de 72 de ore. Sau rezultatul negative, certificate, al unui test antigen rapid, dar nu mai vechi de 24 de ore. Condițiile de participare au fost stabilite prin ordinul comun al Ministrului Culturii şi al Ministrului Sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Cum se va face accesul la evenimentul pilot

Accesul la evenimentul pilot care se va desfășura în exterior se va face pe baza cărţii de identitate. Conform reglementărilor, toate persoanele participante vor fi monitorizate, ulterior, timp de 14 zile.

Biletele, ca şi în cazul evenimentelor organizate în interior, vor fi disponibile online, pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti.

La iniţiativa Ministerului Culturii, Opera Naţională Bucureşti prezintă vineri, începând cu ora 19:00, Gala Extraordinară „Libera Musica”. Acesta este primul eveniment cultural ce se înscrie în cadrul unui program pilot privind reluarea spectacolelor în săli în condiţii cât mai relaxate. Evenimentul este adresat doar persoanelor care s-au vaccinat cu ambele doze, împotriva Covid-19.